God sömn är den enskilt viktigaste komponenten i stresshantering. Knäckfrågan är: hur får man god sömn?
Den snabbaste vägen för att må dåligt
Det finns många metoder för att hantera stress. Förutom konkreta vardagliga metoder såsom planering, fokusering och proaktivitet så handlar det också om långsiktiga åtgärder i ämnen som självkänsla, konflikter samt inre tankar och känslor. Ingen av dessa ämnen kan ge dig fullgod stresshantering om du inte först har tagit hand om din sömn. Du kan ha ett fantastiskt liv, lagom full kalender, tid till eftertanke, god självkänsla och motion varje vecka. Om du sedan låter bli att sova ordentligt ett par nätter så blir du ett vrak.
Brist på sömn är kanske den snabbaste vägen om du vill må riktigt dåligt. Du kan givetvis må helt okej även om du sover lite för lite eller har dålig sömnkvalitet. En sådan situation kräver dock att du måste vara i betydligt bättre balans på övriga faktorer i livet såsom kost, motion, relationer och åtaganden. Mitt enkla tips är att du först siktar på att prioritera och få ordning på sömnen, sedan kan du fokusera på övrig stresshantering.
Sömn är som vädret
Att få ordning på sömnen är lättare sagt än gjort. Tankar, ångest, måsten och trauman gör att vi får svårt att somna på kvällen. Alternativt så vaknar vi mitt i natten och upplever stress. Det kan också handla om fysiska bekymmer såsom snarkning, andningsuppehåll eller helt enkelt att sovrummet är alldeles för ljust och varmt. Att få god sömn kan kräva lite tid och tålamod. Av denna anledning ska vi inte tänka för kortsiktigt.
Om du tänker att ”imorgon ska jag minsann sova gott” så riskerar du att bli besviken. Det fungerar nämligen ungefär som vädret, där vädret imorgon blir ungefär likadant som vädret idag. Din sömn kommande natt kommer bli ungefär likadan som föregående natt, såvida du inte är fullständigt utmattad och av den anledningen däckar som en klubbad säl. Eftersom sömnen är ungefär likadan natt efter natt behöver du fundera på sömnens riktning.
Sikta på en liten förbättring
Fokusera på en enkel tanke: ”imorgon ska jag få lite bättre sömn än idag”. Endast du kan svara på frågan vad bättre sömn betyder för dig. Det kanske kan betyda flera timmar, färre uppvaknanden eller att du somnar snabbare på kvällen. Sikta inte på perfekt sömn redan imorgon utan sikta på en liten förbättring.
För att du ska kunna sova lite längre, vakna färre gånger eller somna lite snabbare så behöver du kanske göra någonting nu under dagen eller kvällen. Kanske behöver du gå till sängs aningens tidigare för att få fler timmar. En kort lunchpromenad kan göra att du sover djupare. Att lämna mobilen utanför sovrummet och använda en vanlig väckarklocka kanske kan få dig att somna snabbare. Eller så behöver du kanske lösa den där surdegen som riskerar att väcka dig mitt i natten med ångest, stress eller panik.
Tänk på sömnens riktning
Genom att sakta men säkert sikta på en liten förbättring så skapar du en positiv riktning. Det är just riktningen som är det intressanta i sammanhanget. Sover du sämre och sämre för varje natt, eller sover du bättre och bättre?
Om du känner att du inte riktigt sovit ordentligt under den senaste veckan, vilken liten förbättring kan du sikta mot för den kommande natten? Vad behöver du göra under dagen för att öka dina chanser att nå den där lilla förbättringen just i natt och på så vis komma in i en positiv riktning?