• Onsdag 9 augusti 2023

Att bli trött är ofta målet. Du kanske inte har tänkt på det, men så är det för många. Vid närmare eftertanke blir det tokigt. Låt mig utveckla resonemanget.

Vi måste lida pin

Även om du inte tänkt på det så är trötthet ofta målet och det vi strävar efter. På många arbetsplatser blir du populär om du meddelar att du minsann satt uppe till klockan två och gjorde klart det sista. Nattsömnen rök och du är trött. Du kan även bli populär genom att utstråla en aura av högt tempo, snabbt fotsteg i korridoren och tusen bollar i luften. När du sedan meddelar chefen att du är ”så jädra sliten” på fredag eftermiddag så är chansen stor att du får en klapp på axeln istället för en smäll på kinden. Du har arbetat dig trött och det är beundransvärt.

I gamla ordspråk syns detta oxå. Sägningen ”för att bli fin måste du lida pin” menar att vi först ska slita och bli trötta och först därefter är det godkänt att vila. I OS kan vi se en längdskidåkare dregla sig helt utmattad över mållinjen. Det spelar egentligen ingen roll om idrottaren kom först eller sist, den har ju åkt sig trött. Trött är hedervärt.

Trötthet syns

Om du har gjort alla dina uppgifter och fortfarande är pigg så säger omgivningen att du kan göra mer. Du är ju fortfarande pigg. Du måste bli trött, annars har du inte kämpat tillräckligt. Det är viktigt att kämpa. Hela vår värld verkar handla om just detta. Om du är trött så har du gjort något bra. Om du är pigg så måste du göra mer, annars duger du inte.

Förmodligen handlar hela denna problematik mest om att trötthet syns, samtidigt som faktiska resultat kan vara svårare att se. Det är knepigt att se på en människa att den just kämpat med att leverera två stora projekt och samtidigt lyckats vara en närvarande förälder. Däremot är det lätt att se när en person är trött och då blir det enkelt att tro att den personen har kämpat. Därför strävar vi efter att bli trötta så att omgivningen förstår att vi har kämpat.

Zlatan utstrålar lugn

Låt oss titta på Zlatan. Han blev säkerligen trött under varje fotbollsmatch. Däremot utstrålade han inte detta. Hans utstrålning bestod mer av lugn, kontroll och fokus. Styrkeexplosionen kom just när den behövdes, i anfallet, och i övrigt tog han det lite lugnare. Detta blev ju någonting som många klagade på. Han springer ju inte. Han står ju bara där. Sanningen var att han lyckades leverera fler mål än någon annan utan att behöva utstråla ”trött”.

Jag vill att du tar en ordentlig funderare över detta. Springer du också runt och utstrålar ”trött” för att få omgivningens acceptans? Tar du på dig tusen uppgifter för att uppnå denna trötthet så att du får behålla positionen på jobbet, umgänget med kompisarna eller respekten från omgivningen? I min bok är detta ett väldigt ineffektivt sätt att leva.

Tre steg till förändring

Effektivitet innebär maximalt resultat med minimal insats. Trötthet skapar ineffektivitet eftersom du tänker långsammare, agerar mindre kraftfullt och får sämre kontroll över känslorna. Dessutom riskerar det att skapa sjukdomar, skador, nedbrytande stress och utmattningssyndrom. Ett effektivt sätt att leva är att uppnå resultatet utan att bli trött. Detta gör vi i tre steg:

  • Sluta meddela omgivningen när du är trött – luta dig inte mot denna bekräftelsejakt.
  • Vila så snart som möjligt när du blir trött. Fundera även på varför du hamnade där och hur du ska undvika det framöver.
  • Arbeta upp känslan att du är en helt okej människa trots att du är pigg – ditt mål är att leva, jobba, utföra dina åtaganden och ha kul utan att bli trött.

Din trötthet är ett problem. Inte en tillgång.

 

Brukar du ständigt arbeta dig trött för att bli accepterad? Vad krävs för att du istället ska uppnå ett beteende där du når dina resultat samtidigt som du på riktigt är pigg?