Anser du dig själv vara sportig samtidigt som du mest ligger i soffan och äter chips? Här finns ett glapp som kan skapa stress.
Självbild
Om du vill minska din stress så finns det många delar att fundera över. En del är din självbild. Hur ser du på dig själv? Anser du dig själv vara sportig eller otränad? Ser du på dig själv som kunnig eller okunnig? Tänker du att du är social eller osocial?
Det är lätt att gå på gamla meriter. Du kanske var sportig i yngre åldrar och var med i flera olika idrottslag. Nu när du är lite äldre så kanske du har plufsat till dig och äter mer chips än du springer. Du kanske innerst inne fortfarande känner dig som en sportig badmintonspelare men de få gånger du spelar så blir du andfådd, får ont i knäna och saknar bollkänsla. Här finns det ett glapp mellan vem du är och vem du anser dig vara.
Glappet
Det kan finnas glapp på många olika plan. Du kanske anser dig vara okunnig bara för att du råkar umgås med andra personer som är extremt kunniga. Samtidigt kanske du skulle klara dig utmärkt i både frågesport och IQ-test. Där har vi ett glapp mellan vem du är och vem du anser dig vara. Dina vänner kanske tycker du är social, trevlig och omtyckt även om du själv inte tror det. Du kanske har tummen mitt i handen trots att du själv anser dig vara världens bästa hemmafixare. Glappet kan gå åt båda håll. Ibland överskattar vi oss själva och ibland underskattar vi vår förmåga.
När det finns ett glapp mellan vem du är och vem du anser dig vara så riskerar du att uppleva stress. Om du är otränad, men egentligen tycker att du är en sportig typ, så riskerar du att få en gnagande bitterhet över allt som du inte längre klarar av. Om du är kunnig, men känner dig okunnig, så riskerar du att trycka ner dig själv och bli rädd för att inte få vara med i gänget. Om du har tummen mitt i handen, men känner dig som en utmärkt hemmafixare, så riskerar du att ta på dig projekt som du inte klarar av. Stressen uppstår när du måste reda ut alla problem som du har skapat eftersom du gjorde någonting som var över din förmåga.
Ärlighet och transparens
Det gäller att minska glappet mellan vem du är och vem du anser dig vara. Om du anser dig själv vara en sportig typ men inte är det – sätt igång! Du vet ju hur man tränar, och du vet hur kul det faktiskt är! Du kanske har kommit lite ur gängorna men det gör ingenting. Kom tillbaka till den där gamla sporten du sysslade med och som du älskar innerst inne. Om du anser dig själv vara en bra hemmafixare men inte är det – fundera på varför du måste vara en bra hemmafixare. Vill du imponera på någon eller vill du helt enkelt spara pengar genom att slippa anlita hantverkare? Sedan väljer du en väg. Antingen släpper du dina ambitioner och vågar ta hjälp eller så försöker du öka din kunskap genom att lära av andra.
När du minskar glappet så uppstår självkännedom i form av ärlighet och transparens. Du vet vem du är och vad du klarar av. Denna självkännedom skapar trygghet hos dig. Trygghet är en av många komponenter som motverkar stress.
Vad anser du dig själv vara? Är det verkligen sanningen? Kan det vara så att du faktiskt är det motsatta? Vad är det första du behöver göra för att minska glappet mellan vem du är och vem du anser dig vara?