Har du fullt upp och känner oro över hur det ska gå i projektet eller om ni ska hinna klart i tid? Känns det som att du kanske inte ska få behålla jobbet? Upplever du dig själv som en bluff och att det bara är en tidsfråga innan folk kommer på det? Dr. Borkovec har en bra metod för att inte låta dessa typer av oro påverka dig alldeles för mycket.
Ändringar är svårt när vi har fullt upp
Ibland är det fullt upp. Det kan vara många bollar i luften och en överfylld att göra-lista. En sådan situation brukar ofta sluta i att vi halkar efter i våra åtaganden. Vips så fylls vi av ångest över vad våra kunder, medarbetare eller familjemedlemmar ska säga när vi inte uppfyller förväntningarna. Situationen är inte unik, många arbetsplatser har en eller flera personer som har så mycket att göra att de ständigt går runt och mår dåligt över det.
Det mest logiska angreppssättet, nämligen att minska våra åtaganden, säga nej till saker och ta kontroll över vår arbetssituation, är givetvis det bästa sättet för att få en långsiktigt hållbar lösning. Ibland är det dock så fullt upp att vi inte har ork, tid eller energi över för att ens ta det första steget mot detta. Då behövs det kortsiktiga och snabba lösningar. Vi behöver snabbt bli av med den akuta stressen och oron innan vi kan styra om vårt liv mot en hållbar situation.
Borkovecs modell för att hantera oro
Dr. Thomas D. Borkovec, professor i psykologi vid Pennsylvania State University, konstruerade en enkel metod för hur vi kan hantera vår oro. Ta fram papper och penna, din dator, valfri app eller ljudinspelare där du enkelt kan prata in eller skriva ner anteckningar. Anteckna nu allting som du oroar dig över. Om det dyker upp ytterligare saker under dagen som dur är orolig för, anteckna det på samma ställe.
Schemalägg sedan en kvart varje dag till att oroa dig. Välj ut en specifik plats, en fåtölj eller annat ställe där du kan sitta ostört. Under denna kvart, ta fram din lapp och gå igenom allting som du oroar dig för. Läs eller lyssna på hela listan och gör upp en enkel plan för hur du ska hantera allting. På detta enkla sätt kan du slippa gå runt med ständig ångest under dagen. Så fort du känner dig orolig så vet du att: ingen fara, jag kommer att ta tag i det där klockan 18 ikväll (eller den tidpunkt du nu valt). Psykologen Anna Kåver använder ett utmärkt begrepp för denna metod: ”ångestfåtöljen”.
Gissa vad som händer när du sätter dig i ångestfåtöljen? Jo, sannolikheten är stor att flera av sakerna som dykt upp på din lista under dagen inte längre är så farliga. Nu när du har lite distans till punkterna så tenderar problemen inte alls vara lika stora och ångestframkallande. Denna metod är ofta väldigt givande och enligt Borkovec ett utmärkt sätt att få kontroll på sin oro.
I vilken form skulle du kunna anteckna dina orospunkter under dagen? Vilken tidpunkt och plats skulle du, under det kommande dygnet, kunna ha din första ångestkvart?