Har du blivit lurad av placeboeffekten någon gång? Om placebo får dig att må bättre, vågar du låta dig fortsätta bli lurad framöver?
Använd placebo
”Äh, du mår ju inte bättre egentligen, det är ju bara placebo”, sa han till mig med ett hånflin. Det fick mig att tänka till. Räcker det inte med att må bra, måste vi även använda ”rätt” metod för att komma dit? För om nu en åtgärd får mig att må bättre, då har jag ju uppnått målet oavsett vilken metod som användes och oavsett vilken åsikt jag hade om metoden.
Det finns mängder av undersökningar, artiklar och upplevelser kring placebo. Forskning visar exempelvis att stress är farligt, men bara om du tror det. Det innebär att om du inte är orolig över att stress påverkar din hälsa så minskar risken för farliga effekter. Jag läste en annan artikel som handlade om att vi springer snabbare i kompressionsstrumpor om vi tror att de hjälper. Om du vill springa snabbare – köp kompressionsstrumpor och tro på att de fungerar!
Jag förstår om du kanske känner dig lite korkad om du gör på det sättet. Du känner dig lite bakom flötet som går på det där med placebo. Jag vet att du inte vill känna dig dum och att du aldrig vill bli lurad, men i detta kan kan du försöka våga låta dig bli lurad och använda placeboeffekten till din fördel.
Rätt eller fel
Någon hävdade att vi mår bättre om vi börjar dagen med att bädda vår säng. Jag har ingen aning om detta stämmer och jag har inte kollat om det finns någon forskning kring detta, men du har säkert en snabb åsikt om detta. Antingen tror du att det stämmer eller så skrattar du åt påståendet. Om du är en sådan som tror på att det stämmer så gissar jag att det även fungerar för din del. Du kommer att bädda din säng, du kommer tro att du mår lite bättre och vips så gör du förmodligen det.
Om du däremot skrattade åt denna tes så kommer det troligtvis att bli tvärtom. Med skepsis kommer du att bädda din säng, inte förvänta dig någon förbättring i måendet och slutligen förmodligen inte må bättre alls. Detta är ju bara en gissning från min sida, bäddningen kanske faktiskt får dig att må bättre. Men om du inte mådde bättre så kommer du kanske skratta åt de som faktiskt gjorde det. De har ju fel och de har blivit lurade. Ingen mår bättre av att bädda en säng. Och om någon råkade göra det så har det ju inte med sängen att göra, vi kan ju må bättre av massa olika andra saker.
Ingen ta ifrån dig dina känslor
I denna skepticism så har du helt rätt och samtidigt helt fel. Det är ju inte sängbäddningen så får någon att må bättre. Det handlar ju förmodligen om andra saker såsom en känsla av disciplin, upplevelsen av ordning och reda och uppfyllnaden i att göra någonting stökigt lite finare. Sängbäddningen är bara genvägen till dessa sköna känslor. Så när du säger att sängbäddningen inte är lösningen så har du rätt. Det är vägen till lösningen, vilket trots allt gör det till en del av lösningen.
Om du är skeptisk mot metoder som får alla andra att må lite bättre behöver du komma ihåg en viktig poäng: livet är en upplevelse och ingenting som kan mätas i absoluta tal. Om du upplever att livet blev lite bättre när sängen är bäddad så får du en positivare upplevelse av livet. Detta kan ingen ta ifrån dig. Om du istället upplever att sängbäddningen inte fungerar så stämmer det också, och det kan inte heller någon annan ta emot dig. Att försöka må lite bättre i livet handlar alltså inte om rätt eller fel. Det handlar om upplevelser, och dessa är aldrig rätt eller fel. De bara är.
Inga biverkningar
Har du någon gång varit lite orolig för att du blivit lurad av placeboeffekten? Tänk tvärtom. Sträva efter att vilja bli lurad av placeboeffekten till din fördel! Det bästa med placeboeffekten är nämligen att det inte finns några biverkningar. Använd placebo till din fördel och överkom känslan att vara lurad och kanske lite korkad, för det är du inte. Det är du som är smart och effektiv. Om du gör någonting som du tror får dig att må bättre – gör det! Och gör det igen!
På vilket sätt kan du bli lurad av placeboeffekten till din fördel den kommande veckan?