Tupplur – finns det någonting skönare? Att slumra till en kvart på eftermiddagen ger en härlig energi till kvällen. Vad säger forskningen om detta? Är tuppluren ett bra vapen mot stress?
Minska ditt sömnbehov
Om du tar en 20-minuters tupplur, då minskar ditt nattliga sömnbehov med ungefär 40 minuter. Förutom att jag har hört en forskare berätta om detta så har jag provat själv. Det fungerar! När livet är fullt av åtaganden och tiden är knapp så kanske detta är världens bästa lifehack. Vi får mer vakentid om vi tar en tupplur.
Denna taktik går att utnyttja i ännu större skala. Ta två tupplurar så får du ännu mindre sömnbehov på natten. Ta tre tupplurar så har du ungefär en timme mer vakentid varje dag. Vem vill inte ha ett 25-timmarsdygn? Det mest extrema exemplet jag har hört är en kille som sov 20 minuter var fjärde timme. Han sov alltså endast två timmar varje dygn och påstod att han klarade sig utmärkt månad efter månad. Detta kallas för überman-sömn, läs mer om hans experiment på Steve Pavlinas blogg.
Forskarnas syn
Läser man ett par sömnböcker så hittar man snabbt många som hyllar tuppluren En tupplur på eftermiddagen ger mer energi och fokus till eftermiddagen. Orsaken är enkel. Från den stund vi vaknar på morgonen så bygger vi upp ett sömntryck som sedan är högt på kvällen. Genom att ta en tupplur så lättar vi på detta sömntryck så att vi inte blir lika sömniga på eftermiddagen.
Det finns även forskning som visar att en tupplur kan underlätta inlärning. Om du lär dig någonting nytt och sedan tar en tupplur, då sitter den kunskapen bättre i din hjärna när du vaknar. Det är många som satt tuppluren i ett system. Winston Churchill och Dalai Lama är två exempel. Det är helt enkelt ett utmärkt redskap i vardagen när vi behöver mer energi. Om jag ska hålla en kvällsföreläsning om stress och känner mig lite seg, då tar jag en tupplur så att jag är så pigg och alert som möjligt på kvällen.
Baksidan
Tuppluren ger oss mer energi och mer tid över. Allt detta kommer dock med en baksida. Den tydligaste baksidan är att sömntrycket minskar på kvällen. Detta innebär att det blir svårare att somna in för natten och vi riskerar att komma i säng alldeles för sent. Nattsömnen blir kanske alldeles för kort och så är vi trötta påföljande dag istället. Då är det nära till hands att ta en tupplur nästa dag också, och vips så har vi hamnat i ett mönster där vi bara måste ha den där tuppluren för att orka med vår vardag.
När vi får mindre sömn, tack vare tuppluren, så kapar kroppen bort lite av REM-sömnen. Den har nämligen lägre prioritet än djupsömnen, som är livsviktig för oss som organismer. När vi får mindre REM-sömn så blir det, i förlängningen, svårare att återkalla minnen, fokusera och lära oss nya saker. Man kan säga att tuppluren ger snabb effekt och snabb lindring. Vi får snabbt energi, vi lär oss snabbare och vi får mer vakentid över. Därför är tuppluren så attraktiv. På lång sikt så riskerar vi dock att få sämre inlärningsförmåga och större sömnighet eftersom kroppen kräver att du även sover på dagen och inte bara på natten. Stressforskarna är också tydliga med att en god nattsömn är det viktigaste vapnet mot stress. Eftersom tuppluren riskerar att minska eller förstöra nattsömnen så behöver vi vara på vår vakt.
Efter att själv ha pratat om detta med sömnforskare så har jag kommit fram till en enkel slutsats. Om du behöver mer energi till i eftermiddag, ta en tupplur. Men när du bara måste har den där tuppluren för att fungera i din vardag, då har det gått för långt. Då är det dags att få ordning på din nattsömn först. Därefter kan du börja använda tuppluren som en bonus i din vardag när du behöver det.
Klarar du dig utan en tupplur varje dag? Om inte, vad är det första steget mot att förbättra din nattsömn?