• Onsdag 19 oktober 2022

Har du någon gång fått en stressreaktion utan att riktigt förstå varför? Då kan din hjärna ha uppfattat någonting på ett undermedvetet plan.

Olika ansikten

En forskargrupp på Cambridge University provade att visa olika ansikten för en rad försökspersoner. Detta var en blandning av vänliga, neutrala och hotfulla ansikten. Genom ett speciellt system med knappar och stimuluspunkter på skärmen kunde forskarna mäta hur snabbt försökspersonerna uppfattade huruvida det var ett hotfullt ansikte på skärmen eller inte. Resultatet visade tydligt att försökspersonerna upptäckte de hotfulla ansiktena betydligt snabbare än de vänliga och neutrala. Hjärnan är helt enkelt byggd för att svara snabbt på hot.

Forskarna provade sedan att endast visa hotfulla ansikten under en extremt kort period, 14 millisekunder, för att sedan snabbt visa en maskeringsbild. Försökspersonerna uppfattade ändå att de hade sett ett hotfullt ansikte, även om de inte riktigt hade sett det eftersom det gått så snabbt. De hade upptäckt ett hotfullt ansikte på ett omedvetet plan.

Stress utan att veta varför

I hjärnan finns olika funktioner som varnar oss för fara. Amygdala är två sådana strukturer som arbetar för att upptäcka och ta beslut kring om en stressreaktion skall väckas eller inte. Genom magnetröntgenkameror har forskare sett att amygdala väcks till liv exempelvis när vi ser hotfulla ansikten. Här har forskarna även sett att amygdala väcks till liv när upptäckten av fara sker på ett omedvetet plan.

De försökspersoner som fick se hotfulla ansikten under extremt korta tidsperioder fick förmodligen uppleva någonting ganska obehagligt. De hann inte se det hotfulla ansiktet riktigt men en stressreaktion väcktes i kroppen. Föreställ dig själv att du plötsligt känner dig stressad men du vet inte riktigt varför.

Din hjärna har full koll

Har du någon gång känt dig stressad, men du vet inte riktigt varför? Förmodligen har din hjärna uppfattat någonting i ögonvrån, hört någonting från andra sidan rummet eller kanske känt en svag doft av någonting som den upplever hotfullt. Du har inte upptäckt dessa saker på ett medvetet plan. På ett omedvetet plan däremot har din hjärna full koll. Den talar om för dig att se upp!

Detta är en väldigt bra funktion. Om din hjärna uppfattar en buss i ögonvrån som håller på att köra lite för snabbt i riktigt mot dig så vill din hjärna att du ska hinna hoppa undan. Problemet uppstår när hjärnan även använder denna funktionalitet för dagens moderna ”faror”.

Andas bort moderna faror

Nästa gång din hjärna förnimmer att någon nämner ditt namn i andra sidan rummet så kommer du känna någon form av stress. När din hjärna råkar uppfatta en snabb glimt av ett meddelande vars inledande text skapar högre puls, då får du en stressreaktion. Du vet inte riktigt vad som hänt men du känner dig plötsligt stressad.

När du upplever plötslig stress utan synbar anledning, luta dig då tillbaka. Tänk att din hjärna faktiskt vill dig väl, även om det går lite snett ibland. Andas och fundera på vad som egentligen har hänt. Istället för att fortsätta dagen med en malande känsla av stress i kroppen, försök att fundera ut vad din hjärna har uppfattat. Förmodligen var det bara en modern ”fara”. Förmodligen kan de där sekunderna av andning göra att du kan släppa det som hänt och gå vidare med ett lugnare sinne.

Samtidigt kan du ta det lugnt och tacka din hjärna. Den har gjort sitt jobb. Den vakar över allt som kan skapa fara för dig.