• Onsdag 23 december 2020

Det finns många jultraditioner: julklappsrim, Kalle Anka, julskinka, glögg och dopp i grytan. Låt oss lyfta upp en annan kär tradition: julstressen. Vad kan vi lära oss av den?

En skarp deadline

Julafton är en skarp deadline. Du kan inte anordna julfirandet en eller två dagar för sent utan att det känns väldigt märkligt. Du kan inte be om uppskov. Det är trots allt på julafton vi ska titta på Kalle Anka, öppna paket och äta julmat. Du har säkert andra deadlines som är lika skarpa. Barnens skridskor kan inte följa med till skolan dagen efter att de skulle åka skridskor. Resväskan kan inte packas efter att tåget har gått.

När det blir stressigt så kan vi ofta be om mer tid eller skjuta upp saker. Men när vi har en skarp deadline, såsom julafton, så måste vi helt enkelt vara färdiga i rätt tid. Här riskerar vi att hamna i stress.

Att klara sig från den här typen av stress är i mångt och mycket ett proaktivt arbete. Om du inte vet vad du ska handla för julklappar dan före dopparedan så blir det plötsligt väldigt hetsigt. Om du istället hade handlat allting i november så hade du kunnat tänka efter, slå in och göra rim till alla paket i lugn och ro.

Lärdomen från julstress

Det låter kanske provocerande när jag nu, dan före dopparedan, säger att du skulle ha varit ute i god tid inför julen. Släpp den känslan och tänk att julstressen är här för att lära oss någonting. Nu har du nämligen möjlighet att blicka framåt och vara proaktiv inför nästa år:

  • Hur vill du spendera ditt sportlov? Vad kan du göra idag för att uppnå det du vill?
  • Vilken typ av sommarsemester vill du ha? Vad kan du göra eller planera idag för att du ska kunna få en lugn och avkopplade sommarsemester?
  • På vilket sätt vill du spendera alla hjärtans dag, födelsedagar, årsdagar eller andra viktiga händelser under nästa år? Vad kan du göra redan nu för att dessa ska bli så bra som möjligt?

Hitta saker att se fram emot

Jag förstår om coronapandemin sätter käppar i hjulet för planeringen. Tack vare att du är proaktiv så kan du parera för det. Om corona fortfarande härjar nästa sommar, vad vill du göra då? Om corona istället är borta nästa sommar, vad vill du hitta på då?

Unna dig att tänka båda dessa scenarion, blicka framåt och hitta saker att se fram emot som känns bra i magen. Genom att göra detta så kan du vara proaktiv på ett sätt som gör att du minskar din stress för 2021. Nu under denna pandemi kanske det dessutom är viktigare än någonsin att hitta saker att se fram emot.

Välj en händelse under 2021 som är lite extra viktig för dig. Nu har du chansen! Vad kan du göra redan idag för att du ska kunna njuta av den händelsen utan stress?

Jag önskar dig en riktigt god jul!