• Onsdag 24 maj 2023

När kraven från andra är höga på dig så finns det många sätt att hantera det på. Ett sätt är att hålla koll på vilket socialt stöd du får från omgivningen.

Miljön är viktig

Vi är varandras arbetsmiljö. Vi är även varandras boendemiljö, fritidsmiljö, familjemiljö och så vidare. Som människor är vi helt enkelt väldigt beroende av varandra när det gäller ämnen som stress och välmående. Detta innebär att vi behöver hjälpa varandra till en bättre miljö. Förutom att du behöver ha lite grundläggande förväntningar på din chef, dina kollegor, din familj, vänner och så vidare så behöver även du själv vara med och bidra till denna goda miljö. Inte bara för andras skull utan även för din egen.

När vi pratar om stress så är den miljö vi befinner oss i väldigt viktig. När vi är i en situation där andra har höga krav på oss, antingen på jobbet eller privat, så behöver vi socialt stöd för att inte hamna i nedbrytande stress.

6 faktorer för socialt stöd

Stressforskaren Alexander Perski har undersökt detta ämne. Han har kommit fram till följande faktorer för att få bra socialt stöd:

  • Gott stöd från chefer, samt uppskattning och belöningar
  • Fungerande arbetslag där man delar på belastningar
  • Fast grund att stå på under uppväxten
  • Stödjande familj
  • Att känna sig älskad av någon
  • Gott om vänner

En del av dessa punkter är omöjliga att åtgärda. Om du haft en traumatisk uppväxt så går det inte att rätta till i efterhand. Däremot så kan det innebära att du kanske behöver luta dig lite mer på de andra punkterna. Listan är inget facit som ger dig den perfekta upplevelsen av socialt stöd. Se det som ett riktmärke där du kan sikta på att få så mycket som möjligt av varje punkt.

Ha koll på punkterna

Om du är chef, gruppledare, projektledare eller på annat sätt arbetsleder andra människor så behöver du ta en extra titt på de två första punkterna i listan. Om du vill ha mindre stress hos dina medarbetare, på vilket sätt kan du ge ett gott stöd samt uppskattning och belöningar? Hur kan du få ihop ett fungerande arbetslag där alla bidrar?

Du som är en del av ett arbetslag behöver också ha koll på de två första punkterna i listan. Hur kan du bidra till dessa punkter, och vad behöver du kräva från dina arbetsledare för att dessa ska kunna uppnås?

Du som är människa, oavsett vilken roll du har i arbetet, behöver ta en extra titt på de tre nedersta punkterna. Vad kan du göra för att din familj och dina vänner kan uppleva ett gott socialt stöd från dig? Och vad kan du göra i din situation för att få tillbaka lite mer av dessa punkter till dig själv?

 

Hur ser ditt sociala stöd ut just nu? Vilka punkter behöver du fokusera lite extra på för att få det där sociala stödet som kan vara ett skydd mot din stress?