• Onsdag 23 augusti 2023

Har du en att göra-lista som är sorterad i prioriteringsordning? Släng den. Nu kör vi med ångestbaserad prioritering för att minska stress.

Att skriva när du är kissnödig

Prova att skriva ett dokument när du är riktigt kissnödig. Det går inte. Din hjärna skriker åt dig att gå till toaletten samtidigt som kroppen automatiskt ställer sig upp och börjar studsa. Känner du kreativiteten och flödet i skrivandet? Knappast. Det är helt omöjligt att få någonting nedskrivet i denna situation. Du måste först gå på toaletten, sedan kan du skriva med sann kreativitet.

På samma sätt, prova att skriva ett dokument när du känner ångest eller knepiga tankar. Om du exempelvis försöker skriva en text samtidigt som du har en pågående konflikt, en viktig uppgift som du skjutit upp eller ett misstag att reparera. Det går inte. Din hjärna letar sig hela tiden tillbaka till de där jobbiga tankarna och kroppen har svårt att sitta still. Det går inte. Du måste först ta tag i de knepiga tankarna, sedan kan du skriva med sann kreativitet.

Brist på energi ger stress

Mycket av vår stress kommer från det förflutna. Du kanske gjorde ett misstag på jobbet förra veckan. Igår kanske du hade det där bråket med din partner. När du var ung kanske du upplevde traumatiska situationer. Hjärnan samlar på sig knepiga tankar och minnen, stort som smått. När hjärnan fylls av dessa tankar så blir det plötsligt svårt att tänka klart. Vår möjlighet att tänka fritt och kreativt minskar när dessa ångestfyllda tankar fylls på. Det blir som kissnödigheten – det går inte att tänka klart. Vi måste ta hand om dessa tankar först. Därefter kan vi lösa andra problem, åtaganden och uppgifter.

Jag har själv upplevt detta. När jag drabbades av utmattningssyndrom så var min hjärna full av tankar som åt upp min energi. Jag hade råkat trampa någon på tårna och inte rett ut det. Det fanns lite småkonflikter här och där som aldrig hanterats. Dessutom hade jag klantat mig till höger och vänster och var konstant orolig för att passa in och bli accepterad, vilket upptog alldeles för mycket plats i min hjärna. Denna typer av tankar åt upp min energi dag och natt. Oavsett vad jag gjorde så låg dessa energitjuvar där och gröpte ur min kreativitet och fria tanke. När tillräckligt mycket energi hade försvunnit så gick jag in i väggen.

Ångestbaserad prioritering

Mitt recept mot detta har varit lika enkelt som det är svårt. Jag kallar det för: ångestbaserad prioritering. Kasta ut din att göra-lista genom fönstret och börja lyssna på dig själv. Vad har du mest ångest över just nu? Gör det! Vips så dyker nästa ångestpuck upp. Då gör du den. *Tjoff* så kommer det en tredje ångestpuck till ditt medvetande och då hanterar du den. Alla dessa ångestpuckar ligger redan i kö inuti din hjärna och väntar på att bli utförda. Den med störst ångest ligger först och sedan minskar ångestnivån. Ju fler ångestpuckar du hanterar, desto mer minskar ångesten. Till slut är du mer eller mindre ångestfri och kan äntligen tänka klart igen!

Mitt allra första veckobrev som jag skrev för 6,5 år sedan handlade faktiskt om exakt detta: ångestbaserad prioritering. Fortfarande idag, flera år senare, använder jag denna metod aktivt i mitt liv.

Jag vet, det kan vara oerhört svårt att hantera en ångestpuck. Det handlar ju trots allt om att du kanske måste säga förlåt, rätta till ett misstag, ta kontakt med någon du ogillar eller blotta dig känslomässigt på något sätt. Jag förstår det. Men det är som kissnödigheten. Det finns inga genvägar, du måste göra det, annars riskerar du att uppleva stress och i slutändan utmattning.

Kroppens automatiska prioriteringsmaskin

För mig är den här typen av ångest kroppens automatiska prioriteringsmaskin. Din kropp och din hjärna vet exakt vad som är viktigast för dig att utföra just nu. Den talar om detta för dig genom att ge dig ångest. Därför ska du säga tack till din hjärna. ”Tack hjärnan för att du talar om för mig vad som är viktigast i mitt liv just nu”, sedan gör du det.

Om du tänker efter, vilken puck ligger allra högst upp på din lista om du använder ångestbaserad prioritering? När under de kommande dagarna kan du hantera den?