• Onsdag 10 januari 2024

Efter en liten vilopaus är det lätt att känna rastlöshet och en vilja att gasa. Är det då dags att öka belastningen?

En vanlig fråga i min inkorg

Jag får med jämna mellanrum samma typ av fråga från olika personer som varit och lyssnat på mina föreläsningar. Frågan brukar låta ungefär såhär:

”Efter mycket stress och trötthet i mitt liv har jag äntligen haft en period av vila. Nu är jag tillbaka på jobbet. Jag börjar känna mig rastlös och uttråkad, jag vill tillbaka till mer fart och fler bollar i luften. Borde jag ta på mig mer ansvar nu eller ska jag vila ännu mer?”

Detta är en alldeles utmärkt fråga att reflektera över. Är det läge att vila lite till eller är det istället dags att börja gasa nu igen?

Frågeställningar som hjälper dig framåt

Jag känner ju inte dig som läser detta och jag har ingen aning om hur du egentligen mår. Därför kan jag aldrig ge direkta och specifika råd kring denna fråga. Men rent generellt tänker jag att en period av trötthet och utmattning ändå tar ganska lång tid att återhämta sig ifrån. Om du redan efter en kort tid känner rastlöshet så kan det ju antingen bero på att du är underbelastad på riktigt och behöver mer belastning i ditt liv. Alternativt så kan det handla om att din kropp fortfarande har en rastlöshet, anspänning och uppvarvning och skriker efter stimulans. Det kan vara väldigt svårt att avgöra skillnaden.

Prova följande enkla frågeställningar:

  1. Om du får vänta på någonting och om din mobil samtidigt är död, blir du då rastlös eller känner du lugn?
  2. Om du lägger mobilen på ljudlöst i köket, sätter dig i vardagsrummet, stänger av tv:n och tar fram en gammal hederlig bok och läser den – blir du då trött och somnar? Skriker din hjärna efter mobilen? Eller känner du lugn?
  3. Kan du somna på kvällarna utan musik/ljudbok/liknande? Sover du gott om nätterna, eller vaknar du titt som tätt och känner stress?
  4. Klarar du av att sitta i högljudda miljöer, såsom ett stimmigt café, utan att bli trött eller irriterad?
  5. När du anstränger kroppen eller huvudet, exempelvis tar en joggingrunda eller gör ett intensivt planeringsarbete, blir du då onormalt trött eller går det bra?

Det här typen av frågor kan du ställa till dig själv och på så vis få en liten självdiagnos över hur du mår.

Underbelastning eller anspänning?

Det är svårt att se sina egna mönster. Genom att försöka fundera ut vad som borde vara normalt i livet så kan vi ändå hitta punkter som tyder på stress. Det finns ju inget facit men i min bok borde det exempelvis vara normalt att vi är pigga och glada för det mesta, att vi kan sova gott på nätterna, att vi kan släppa mobilen utan att känna rastlöshet och att vi känner en glädjefylld inneboende kreativitet och lust att göra saker.

Som sagt, jag har svårt att ge dig några specifika svar, men förhoppningsvis kan du med hjälp av frågorna ovan känna efter och försöka klura ut hur du mår. Handlar det om sann underbelastning och att du behöver mer belastning i ditt liv? Eller handlar det om att din kropp fortfarande har svårt att koppla av på riktigt, är konstant anspänd och därför skriker efter stimulans?

Om du känner efter här och nu, behöver du mer belastning eller mer vila?