• Onsdag 5 april 2023

När hjärnan är full av tankar, stress och oro så kan det vara svårt att få någonting gjort över huvud taget. Då gäller det att hantera vår stress snabbt genom en förändring av vår upplevelse.

När stressen står upp i halsen

Om du har sett mig föreläsa, läst min bok, blivit coachad av mig eller följt mina veckobrev så har du säkert lärt dig en sak: jag tror inte på snabbfixar. Min erfarenhet av egen stresshantering, diskussioner med forskare och av att ha samtalat med tusentals stressade individer under mina föreläsningar och coaching-sessioner har lärt mig att stresshantering kräver tålamod. För att du ska hitta ett inre lugn så krävs det ofta att du börjar gräva i dina tankar, funderar över ditt liv och leverne och börjar konfrontera dina bekymmer. Allt detta tar tid.

Med detta sagt så finns det även snabb hjälp att få. När stressen står dig upp i halsen så finns det snabba knep för att drastiskt minska känslan av stress. Det gör inte att stressen försvinner helt. Det gör heller inte att du lever ett perfekt, lugnt och balanserat liv. Förmodligen kommer din stress att stå dig upp i halsen inom en snar framtid igen om du inte gör det där långsiktiga arbetet med att verkligen ta itu med ditt liv.

Stress är en upplevelse

En enkel metod som kan skapa snabb och omedelbar lindring handlar om planering. Föreställ dig den situation där hjärnan är full av tankar, ångest eller oro. Du har svårt att tänka klart. Samtidigt finns det saker som måste göras och helst nu direkt. Eftersom hjärnan är fullproppad till den grad att du inte kan tänka klart så blir det nästan omöjligt att få någonting gjort. Du känner stress och kanske till och med panik.

Stress är en upplevelse. Det är den viktigaste tanken du behöver ha i denna situation. Din kropp och hjärna reagerar när den upplever att alla hot, i form av åtaganden, krav och måsten, överstiger din kapacitet. Kom ihåg att detta är endast är en upplevelse. Om du tror att alla hot överstiger din kapacitet så upplever du stress. I detta fall är det dags att göra en snabb åtgärd som ger god effekt: justera din upplevelse.

Avsätt fem minuter

När din hjärna inte kan tänka klart så händer ofta en sak till: det är lite otydligt hur mycket du egentligen behöver göra. När känslan är att ”allt måste göras” så undrar jag: vad är ”allt”? Avsätt fem minuter. Jag vet att du inte känner att du hinner, men denna gång tvingar jag dig till detta. Sätt dig ner och fundera över vad du egentligen har att göra.

Låt säga att du landar i 3-10 viktiga saker som måste göras. Redan nu, när du börjar få lite överblick, brukar upplevelsen av stress minska. Nästa steg är att fundera på hur lång tid dessa saker egentligen kräver av dig. Steg tre är att titta i din kalender och skriva in tidsblock för dessa uppgifter.

Den resurs din hjärna behöver

Jag vet, det låter enkelt och nästan löjligt. Du kanske känner att detta är alldeles för banalt och därför struntar i det. Men efter att ha coachat folk till mindre stress så har jag lärt mig att förvånansvärt få gör denna uppgift. Jag fick ta till denna metod senast igår. Därför gissar jag att även du har nytta av detta.

Det som händer i din hjärna att du får en känsla av kontroll. När tankarna dyker upp på allt som måste göras så vet din hjärna samtidigt att ”jag kommer göra dem, de finns i kalendern”. Denna känsla av kontroll är en alldeles utmärkt resurs som hjälper din hjärna att minska upplevelsen av stress.

 

Om jag nu tvingar dig att sätta dig ner fem minuter, trots att du inte har tid, och fundera över dina åtaganden. Vilka saker pockar på mest hos dig? Hur lång tid kräver de av dig? Var i din kalender kan du lägga in tidsblock där du ska genomföra dessa saker?