• Onsdag 22 maj 2024

Ett av många stresstest är att undersöka vad som händer när du låter bli hörlurarna och umgås med dina egna tankar.

Kan inte somna utan ljudbok

I mitt arbete som stressföreläsare har jag under åren träffat tusentals stressade, slitna och utmattade personer. Det har varit många, och ibland långa, pratstunder om stress och hur det påverkar oss. En sak som har slagit mig efter alla dessa diskussioner är dagens brist på förmåga att kunna umgås med sig själv.

Jag träffar förhållandevis många som har svårt att somna på kvällen utan att ha en ljudbok i öronen. Många berättar även hur de måste ha hörlurar med musik eller kanske en podcast på vägen till jobbet, under joggingrundan eller hundpromenaden. Detta handlar inte bara om att blockera ut störande ljud i kollektivtrafiken utan för att slippa få upp de där jobbiga tankarna.

Svårdefinierad känsla av stress

Det många vittnar om är att det finns känslor i kroppen som kommer upp och är ganska jobbiga. Dåligt samvete, oro för framtiden eller bara en generell svårdefinierad känsla av stress och anspänning. Genom att ta på sig sina hörlurar kan vi släcka de där tankarna och känslorna och istället lyssna på den musik, den ljudbok eller den podcast som trycks in i våra öron.

Jag har ju varit exakt likadan. Under de år jag stressade som mest kunde jag inte ta mig hem från jobbet utan att ha någonting i öronen. Så fort jag plockade bort de där hörlurarna kom stressen tillbaka upp till ytan och det kändes otroligt jobbigt. Det var en rastlös, studsande och översvällande jobbig känsla som gjorde sig påmind. Så jag tog på lurarna igen och lyssnade vidare.

Tomglo

Under de senaste åren har jag jobbat aktivt med att släppa min mobil och bara låta hjärnan tänka fritt. Jag kallar detta för att ”tomglo”. Genom att bara vara, dagdrömma, tänka de tankar som kommer upp och känna de känslor som finns i min kropp brukar jag tomglo när jag väntar på bussen istället för att fylla min hjärna med input.

I början var detta helt omöjligt. Rastlösheten kom upp. Kroppen spratt. Helst ville jag bara krypa ur mitt eget skinn. Men genom att stå kvar där, fortsätta tomglo och även sätta ord på de där känslorna så lugnade kroppen ner sig mer och mer.

Ett bra test

Idag när jag föreläser brukar jag ibland be publiken att bara tomglo i 60 sekunder. Vissa säger att detta är otroligt jobbigt medan andra inte har några problem alls. Här tror jag vi har ett bra test på hur det är ställt.

Om du inte lyckas lägga dig i sängen på kvällen utan ljud i öronen, eller om du inte lyckas resa till jobbet, ta dig genom joggingrundan eller ta ut hunden på promenad utan att samtidigt lyssna på någonting, så innebär det att du just nu inte klarar av att umgås med dig själv. Misströsta inte, se det snarare som ett test på din aktuella status i livet just nu. Det kan nämligen innebära att din hjärna är full av stress.

Nästa gång du går någon av dessa aktiviteter, prova att ta bort hörlurarna. Jag vet, det känns jobbigt eftersom du nu känner den där stressen. Våga känna den, våga gå igenom den och våga ta ansvar för den istället för att fly iväg! På så vis vågar du mer och mer att umgås med dig själv.

Nu när du läst klart detta, prova att släppa din skärm och bara tomglo i 60 sekunder. Hur känns det?