• Onsdag 1 november 2023

Stresshantering handlar om vad, när och hur. ”Vad” och ”hur” är enkelt. Det svåra är ”när”.

Du vet vad som krävs

I grunden är stresshantering väldig enkelt. Det fungerar exakt som träning och motion. Du vet exakt vad som krävs för att du ska komma igång med din träning. Jag är fullt övertygad om att du inte behöver googla en enda sekund till på ämnet träning. Du behöver inte läsa en enda bok till. Du behöver inte ens anlita en coach, personlig tränare eller ringa en kompis. Det enda som krävs är att du sätter på dig joggingskorna och tar en promenad eller löptur. Alternativt så går du ner till gymmet, simhallen, eller plockar fram cykeln. Du vet exakt vad som krävs.

Samma sak gäller stresshantering. Om du tänker efter vet du exakt vad som krävs för att du ska må bättre. Du behöver inte gå på ytterligare en föreläsning, lyssna på en ljudbok till eller läsa mina veckobrev. Allting jag skriver i mina veckobrev kan du redan. Jag hoppas att jag kan bidra med nya vinklar och ny inspiration men i grunden är jag övertygad om att du redan känner till allting jag skriver om. Du vet exakt vad som krävs för att må bättre.

Flykt

Det svåra med stresshantering handlar alltså inte om att du behöver mer kunskaper. Det handlar om någonting helt annat. Eftersom du vet vad som krävs så vet du förmodligen också hur du ska göra det. Nu återstår bara en enda komponent: när ska du göra det?

Det är nämligen lätt att fastna i att läsa ytterligare en bok om välmående, försöka hitta ännu en podd om balans i livet eller googla nya topplistor som lovar fem tips för att må bättre. Med risk för att jag låter lite provocerande, men både du och jag vet att allt detta är en flykt. Istället för att ta tag i problemet så letar du efter en ny bok som ska lösa allting åt dig.

Våga möta och lösa problem

Stresshantering är därmed otroligt svårt. Det svåra ligger inte i vad du ska göra eller hur det ska genomföras. Det som blir otroligt svårt är att genomföra det. Att lägga ifrån sig jobbet, mobilen, böckerna och poddarna och våga gå in i sin egen stress är otroligt utmanande. Att på allvar konfrontera problem och bekymmer i livet är påfrestande. Att våga se och acceptera den situation du är inne i är jobbigt. Tyvärr har jag dåliga nyheter till dig: du måste göra det. Detta är stresshantering på riktigt!

Genom att våga möta och lösa livets problem minskar du din stress. Så istället för att du läser detta veckobrev och sedan kanske klickar dig vidare till fler av mina veckobrev, fundera istället på ordet ”när”. När ska du sluta fly från dina knepiga tankar? När ska du börja möta och lösa dina bekymmer i livet?

När ska du påbörja din stresshantering på riktigt?