• Onsdag 4 oktober 2023

När du känner ett sug efter en nattmacka, är det verkligen nattmackan du vill ha? Visst är det egentligen något annat du är ute efter?

Äntligen en lugn stund över

Titt som tätt händer det mig: jag blir sugen på en smörgås sent på kvällen. Det hände senast förra veckan. En nattmacka vore gott och lite uppiggande, nu när nästan hela familjen gått och lagt sig och det äntligen blir en lugn stund över. Detta är ett mönster jag haft under många år och den senaste tiden har jag lärt mig att uppmärksamma när just denna situation uppstår. Det är nämligen inte nattmackan som min hjärna är ute efter.

Samma sak kan hända lite när som helst. En näve chips vore gott. Slökolla på sociala medier-flödet vore härligt. En till TV-serie skulle sitta fint. I alla dessa sammanhang där min kropp trånar efter den här typen av aktiviteter så har jag lärt mig att min kropp egentligen trånar efter någonting helt annat: sömn.

Vi vill inte gå och lägga oss

Ibland händer det att vi blir sömniga men samtidigt vill åstadkomma saker. Vi vill inte gå och lägga oss. Nu äntligen har vi fått lite egentid. Precis nu hade vi ju tänkt att uträtta de där sakerna som skulle behöva fixas. Eller så hade vi äntligen tänkt att få sätta oss med den där hobbyn som vi aldrig får tid till. När tröttheten då kommer så känns det otroligt tråkigt att gå och lägga sig för då försvinner ju den där stunden som vi längtat efter. Därför tar vi en nattmacka så att kroppen piggnar till lite.

Det finns inget fel med att ta den där nattmackan. Om den kan hjälpa dig att vara uppe lite till så att du verkligen kan njuta av din hobby och få lite energi tillbaka så kan det vara ett utmärkt sätt. Om nattmackan däremot gör så att du är uppe alldeles för länge, går och lägger dig mitt i natten och vaknar som ett vrak dagen efter så har vi ett problem. Då har du försummat din sömn vilket gör att du kommer vara ännu tröttare kvällen efter. Då är risken stor att du behöver två nattmackor och så är den onda spiralen igång.

Om du istället hade gått och lagt dig så hade du visserligen blivit av med den där egentiden som du längtat efter. Däremot hade du vaknat pigg, vilket hade hjälp dig att hantera morgondagen på ett bättre sätt. Detta skulle förmodligen hjälpa dig till mer energi och ett betydligt mindre behov av den där egentiden på kvällen. Fråga mig, jag har aktivt provat denna metod och den funkar. Det kanske inte märks från en dag till en annan, men i det långa loppet gör det en enorm skillnad för ork, energi och välmående.

Hjärnan trånar efter pigghet

Det spelar ingen roll vilken stresshanteringsmetod du använder om du inte först börjar med att prioritera din sömn. Du kan ha ett perfekt liv där allting är i balans. Om du sedan låter bli att sova ordentligt under ett par nätter så blir du ett vrak. Där och då börjar nattmackeätandet och så kommer du aldrig riktigt ur den där dåliga spiralen som du hamnat i.

Jag skriver att en nattmacka för att syssla med en hobby kan vara okej eftersom hobbyn ger dig energi. Samtidigt vill jag nämna ett par andra situationer där nattmackan, eller vilken uppiggande metod du använder, blir betydligt mer problematisk. Om du exempelvis är helt slut och då sätter dig ner för att döscrolla planlöst bland dina sociala medier, då är det förmodligen betydligt effektivare om du lägger mobilen i byrålådan och går till sängs.

Jag vet, din kropp och hjärna kommer att skrika åt dig att ta upp den där mobilen och fortsätta att scrolla för den vill att du ska bli piggare. Du behöver därför intellektuellt känna till att det är pigghet din hjärna trånar efter och du blir endast piggare genom att gå och lägga dig. Samma sak gäller när din hjärna skriker till dig att ta den där näven chips. slå på den där TV-serien eller lyssna på den där podden där du egentligen är trött.

 

Nästa gång du är riktigt trött och du upptäcker att din hjärna ber dig att göra en massa saker, endast i syfte att få dig att bli piggare – prova då att låta bli. Prova att gå och lägga dig. Gör det ett par dagar i rad. Det kommer på riktigt att få dig bli piggare!