• Onsdag 14 juni 2023

Har du fullt upp inför semestern? Genom att tänka istället för att öka takten, kan du halvera arbetet utan försämring av effekten?

Halvering av arbetet

Du som har prenumererat på mitt veckobrev en längre tid kanske uppmärksammade en detalj förra året. Eller så upptäckte du inte det alls. Mellan februari och november förra året gav jag endast ut veckobrev varannan vecka istället för varje vecka. Detta var helt enkelt för att motverka stress.

Det intressanta i sammanhanget var att ingen kommenterade detta. Jag får ofta mail med feedback, tankar och reflektioner kring det jag skriver. Exakt noll personer kommenterade det faktum att antalet veckobrev hade halverats. Betyder det att jag gör lite för mycket arbete? Och innebär detta att det går att halvera arbetet utan försämring av effekten?

Tänk och kapa

Pandemins restriktioner släppte på allvar förra året och plötsligt ville alla ha en konferens, och därmed en föreläsare. Jag har aldrig varit så fullbokad som jag var månaderna efter att restriktionerna släppte. Jag fick förmånen att träffa massor av företag och organisationer och prata om det jag brinner för allra mest: hur vi minskar stress i både arbete och privatliv. Mitt problem blev att jag inte hann med mina vanliga rutiner såsom försäljning, proaktivitet och veckobrev.

Jag satte mig ner och tänkte. Istället för att öka tempot så bestämde jag mig för att kapa bort uppgifter. Jag halverade antalet veckobrev. Jag struntade i att planera en lång turné för våren 2023. Normalt kontaktskapande och försäljningsarbete fick jag lägga på hyllan. Detta var kanske den första riktigt stora arbetstoppen sedan jag gick in i väggen år 2016 och jag valde att tackla den genom att öka tänket istället för att öka tempot.

Våga planera om

Sedan november har jag skrivit veckobrev igen varje vecka. Jag älskar nämligen att skriva så jag ville komma tillbaka till det. Dessutom lyckades jag planera en kortare vårturné även om planeringen blev lite senarelagd. Och det där försäljningsarbetet har jag tagit upp igen och kalendern för våren har fyllts på i god takt med föreläsningsuppdrag och coaching.

Slutsatsen är att det gick alldeles utmärkt att ta sig igenom en arbetstopp genom att tänka och våga planera om istället för att öka takten och pressa mig igenom situationen.

 

Är du inne i en arbetstopp nu innan semestern? Prova då att sätta dig ner en kort stund och tänka istället för att öka takten. Vad skulle du kunna göra för att halvera dina uppgifter men ändå klara dig fint ur din situation?