• Onsdag 9 februari 2022

Av alla uppgifter du gör, hur många procent är egentligen meningslösa? Har du funderat på varför du gör den typen av uppgifter?

Sysselsättning utan värde

För att undvika väggen så krävs en viktig komponent: energi. Utan energi blir vi trötta. Om detta tillstånd pågår lite för länge så uppstår total utmattning. Våra dagliga aktiviteter såsom jobb, skola, hemmasysslor och andra åtaganden kräver energi. Av denna orsak behövs återhämtning. Detta vet du redan.

Termen ”busy work” innebär en typ av arbete som håller dig sysselsatt men som ger väldigt lite värde. På svenska skulle vi kunna översätta det till ”meningslöst arbete”. Det handlar om att bränna energi utan att få ut något resultat. ”Busy work” är helt enkelt en perfekt metod om vi vill gå in i väggen.

8 exempel

Här följer några enkla exempel på ”busy work”:

  • Utstråla produktivitet – när chefen kommer in i rummet så vill du visa upp att du gör nytta för arbetsplatsen, därför börjar du sortera pappershögarna i rask takt utan att det egentligen behövs.
  • Ge ett gott intryck – om du exempelvis jobbar i en klädbutik så vill du att kunderna ska uppfatta butiken som fin och välorganiserad, därför börjar du piffa och flytta lite plagg här och där när kunderna kommer in utan att det egentligen gör någon nytta.
  • Behålla jobbet – du är rädd för att bli av med jobbet om dina superenkla uppgifter automatiseras eller digitaliseras, därför kämpar du för att fortsätta få göra dem trots att en maskin skulle kunna göra det tio gånger snabbare och du skulle kunna spendera din energi på ett roligare och mer kvalificerat sätt.
  • Cykelställsfrågor – dina arbetsuppgifter är stora, diffusa och komplicerade. Det kräver mindre av dig att hantera de där enkla och konkreta uppgifterna och därför spenderar du din tid på små onödiga detaljer istället för att arbeta med det som är viktigt.
  • Slippa kritik – du känner dig orolig för att bli kritiserad, därför ser du till att hela tiden se upptagen ut med allehanda onödiga uppgifter så att eventuell kritik kan bemötas med att du inte hade tid över till att göra ett bra jobb.
  • Kultur – i vissa kulturer är det norm att medarbetarna inte får gå hem för chefen, därför ser de till att se upptagna ut tills chefen lämnat jobbet även om de inte har någonting att göra.
  • Abstrakta mål – ibland har du alldeles för abstrakta mål som exempelvis att ”öka motivationen på jobbet” utan att dyka djupare och definiera rotorsaken, därför hittar du på en serie aktiviteter och uppgifter som riskerar att bli meningslöst arbete i syfte att försöka nå det abstrakta målet.
  • Roligt istället för tråkigt – vissa arbetsdagar är fyllda av tråkiga uppgifter, hur viktiga de än må vara. Därför sysselsätter du dig med att göra de där roliga sakerna, även om de inte bidrar till något resultat.

Det finns många andra exempel på ”busy work”. Den gemensamma faktorn är tydlig: du bränner energi på någonting som inte ger resultat varken för dig själv eller för någon annan.

Gör arbete som skapar resultat

Ibland går det att hävda att denna typ av meningslöst arbete trots allt ger ett resultat. Genom att se produktiv ut får du behålla jobbet. Genom att flytta runt klädgalgar så tycker kunderna din butik verkar fin och så säljer du mer. Men om du ändå måste lägga energi på att utstråla produktivitet eller professionalism, försök då göra det samtidigt som du skapar resultat.

Om du vill se produktiv ut när chefen kliver in, se till att spara en pappershög som du ändå behöver rensa någon gång. Om dina arbetsuppgifter är stora diffusa och komplicerade, fly då inte till cykelställsfrågorna utan bryt ner uppgifterna tills de plötsligt känns konkreta och roliga.

Varför?

Ett ännu bättre sätt är att fundera över frågan ”varför”. Varför behöver du se produktiv ut för din chef? Varför litar inte chefen på att du gör ett bra jobb? Om du vill slippa kritik, varför är du rädd för kritik? På detta sätt kan du försöka nå grundproblemet och i bästa fall helt undvika meningslöst arbete.

Spenderar du tid på ”busy work” istället för återhämtning? Vilket är ditt första steg till att antingen undvika meningslöst arbete, alternativt förändra ditt arbetssätt så att det istället blir ett meningsfullt arbete?