• Onsdag 30 maj 2018

En deadline som närmar sig. Många bollar i luften. Det är lätt att tro att detta handlar om stress som händer här och nu. Många gånger finns det dock en orsak till att vi är stressade idag och förklaringen till detta kan ligga i dåtid eller framtid.

Stress från dåtid och framtid

Om vi som barn inte fick känna att vi dög, då kanske vi idag fortfarande strävar efter att bli älskade av andra. Vi försöker vara bäst på allt vi gör och strävar konstant efter en klapp på axeln. Vi kanske blir den som alltid ställer upp och som säger ja till alla uppgifter bara för att få den bekräftelse vi alltid längtat efter. Vi jobbar ihjäl oss tack vare vår barndom, helt enkelt. Här har vi ett utmärkt exempel på hur händelser i dåtid genererar stress i nutid. Andra exempel kan handla om traumatiska upplevelser, förluster av nära och kära eller att vi helt enkelt har gamla konflikter som inte har blivit lösta.

När vi känner oro inför hur det ska gå, då har vi stress som kommer från framtiden. Vi kanske är oroliga för vår ekonomi, kommer den gå ihop? Vårt projekt kanske är försenat och vi måste leverera dåliga nyheter till beställaren. På dessa sätt känner vi stress inför framtiden och den påverkar oss idag. Vi kanske får svårt att fokusera på dagens uppgifter om vi ständigt är oroliga för framtiden. Det gör att vi halkar efter och vips så måste vi jobba över för att hinna med.

Vi blir påverkade i nutid

Rotorsaken till stress kan alltså mycket väl komma från dåtid eller framtid. Gamla eller framtida händelser påverkar oss utan att vi märker det. Om vi känner oss otrygga och att vi inte duger, då spelar det nästan ingen roll om vi försöker minska vår belastning eller sova bättre. Otryggheten ligger och maler. Om vi har ångest inför en framtida deadline, då spelar det ingen roll om vi tar en avslappnande helg på spa. Ångesten försvinner inte i bubbelpoolen även om vi gärna hade hoppats på det.

Inventera och gör en plan

Om du har en malande stress som du inte kan sätta ord på, börja inventera dig själv. Avsätt en förmiddag där ingen får störa dig och fundera igenom ditt liv. Vem är du? Vart vill du? Är du på rätt ställe i livet? Vad gör dig glad? Vad gör dig ledsen? Ett enkelt och strukturerat sätt att göra detta på är en personlig konferens. Läs gärna mer om det konceptet i e-boken ”Handbok i personlig konferens”.

När du har inventerat ditt liv, gör upp en plan. Behöver du säga förlåt till någon? Behöver du säga förlåt till dig själv? Behöver du avsätta tid till att se över ekonomin, planera om projektet eller hitta fler resurser? Behöver du ta professionell hjälp av en terapeut för att gå vidare med din inventering?

Genom att ordentligt fundera över hur vårt liv ser ut bakåt och framåt så kan vi lösa många knutar i nutid. Vågar du prova?