• Onsdag 27 maj 2020

Har du några förebilder? Sådana personer som har ”allt”? Önskar du att du var precis som dessa personer? Då är det dags att se upp och tänka om!

Förebilder ger inspiration

Låt mig gissa att du har en eller flera förebilder i ditt liv. Ibland är de uttalade och ibland kanske du inte själv känner till att du har dessa. Det kan handla om framstående personer inom ditt yrke, människor som har en inspirerande livsstil eller helt enkelt bara en kompis som har båda fötterna på jorden.

Förebilder är bra. De ger oss inspiration och energi. Samtidigt kan de skapa en del stress. När du ser hur dina förebilder har en härlig livsstil, rutor på magen, ekonomisk framgång eller vad det nu råkar vara så ser du samtidigt att du inte har det. När du tittar på förebilden så påminns du själv om att du borde byta livsstil, gå ner i vikt eller hitta ett bättre jobb. Det blir stress.

Tre steg för din personliga resa

En guru ska inte hjälpa dig till att bli som din guru. En guru ska hjälpa dig att leda dig till dig själv. När du arbetar med din personliga utveckling, försök inte att leda dig själv in på samma spår som någon annan och bli någon annan. Se till att arbetet leder dig till dig själv. Om du tar hjälp av en mentor på jobbet, en kompis på fritiden eller av en gud i religiösa sammanhang, se till att följa dessa tre steg:

1. Börja med att gå bakom din förebild. Låt din förebild visa vägen genom att hjälpa dig att hitta nya tankar, se nya saker och hitta nya spår i livet. Lyssna och observera förebild ser, gör och tänker för att själv lära dig av detta.

2. Gå sedan bredvid din förebild. Föreställ dig att ni går tillsammans genom livet. Du börjar få egna tankar och åsikter, men lyssnar även på din förebild och jämför era idéer. På detta sätt börjar du hitta egna idéer men förädlar även dessa genom att smygkika på vad din förebild har för infallsvinklar.

3. Gå slutligen framför din förebild. Gå din egen väg och tillåt dig att ha egna åsikter och tankar. Ibland när du tappar greppet om tillvaron så kan du snegla bakåt och få en liten knuff framåt av de tankar och idéer som din förebild har för att snabbt komma tillbaka till din egna resa i livet. 

Våga gå framför din förebild

Stress grundar sig många gånger i att vi inte är trygga i oss själva. Detta kan leda till att vi jagar yttre framgång och bekräftelse från andra snarare än att göra det vi själva vill och vara trygga i det. Jakten skapar stress.

Om du ser att din förebild lever i harmoni med ett perfekt liv så bör vi komma överens om följande: du vill inte ha samma liv som din förebild. Däremot vill du förmodligen ha samma harmoni. Den hittar du genom att leva ditt liv, och resan dit gör du genom att ta inspiration från dina förebilder för att i slutändan stå på dina egna ben.

Vilka förebilder har du? Går du bakom eller bredvid dessa förebilder? Hur kan du göra och tänka för att sakta men säkert våga gå framför dina förebilder och till slut gå din egen väg?