• Onsdag 20 juni 2018

Fysikens lagar säger att en kropp i vila vill stanna i vila och en kropp i rörelse vill stanna i rörelse. Att sätta igång någonting som står still kräver energi. På samma sätt krävs det energi för att stoppa någonting som rusar framåt i full fart. Visst ser vi samma effekt i vårt beteende?

Det höga tempot från jobbet följer med hem

Om vi har börjat måla om listerna i vardagsrummet, då kan vi lika bra ta listerna i köket när vi ändå är igång. Om vi däremot hade slappat framför TV:n i soffan så är sannolikheten betydligt mindre att vi, av bara farten, börjar måla listerna i köket. Om det är full fart på jobbet med många projekt och högt tempo, då är sannolikheten stor att vi kommer hem och fortsätter i samma höga tempo. Vi lagar mat i ett rasande tempo. Vi lovar hjälpa kompisen som ska flytta. Vi hjälper kollegorna med den sena projektleveransen på lördagskvällen. Vips så är vi även ordförande i vägföreningen trots att vi egentligen hade fullt upp på precis alla plan.

Vi bryter ner oss själva

Risken med att hålla ett högt tempo under dygnets alla timmar är att vår hjärna fylls av stress. Även om det känns kul och bra med ett innehållsrikt liv och högt tempo så är det nedbrytande. Vår kropp använder bland annat stresshormonet kortisol för att vi ska klara av det höga tempot. Forskarna kallar kortisol för ”dödshormonet” eftersom det sakta men säkert bryter ner hjärnan. Att hålla ett högt tempo varje dag utan återhämtning är ett utmärkt sätt att sakta nöta ner olika funktioner och exempelvis få försämrat minne, sämre immunförsvar och ökad fetma.

Vågar du skifta till vila?

Att skifta mellan vila och rörelse är ansträngande och det kanske är därför många gör det alldeles för sällan. Dock behöver vi inse att skiftet är viktigt. Om vi har haft ett högt tempo under veckan, då behöver vi återhämtning under helgen. Vi behöver låta bli att fylla helgen med tusen aktiviteter. Vi behöver se till att ha rejäla luckor under helgen så att vi kan komma ner i varv och ladda batterierna.

Snart är det midsommar, för många är det snart dags för semester. Saknar du planer för din semester? Prova då att inte planera någonting. Låt ett par oplanerade dagar eller veckor få din kropp att skifta från rörelse till fullständig vila. Vågar du?