• Onsdag 31 januari 2024

Brukar du vakna på morgonen och fråga din smartklocka om hur du mår? Vad får oss egentligen tro att smartklockan kan ge ett bättre svar än vad vi själva kan?

Externa hjälpmedel

Om du googlar runt så hittar du snabbt olika självskattningsformulär. Svara på fem frågor så får du reda på hur stressad du är. Gör ett test för att se hur du mår. Ta ställning till tio påståenden så vet du hur ditt humör är. Jag själv delar ut ett sådant test under mina föreläsningar, nämligen KEDS som är utvecklat av en samling forskare på Karolinska institutet.

Utöver denna typ av formulär så tar vi hjälp av andra källor för att försöka ta reda på hur vi mår. Om du har en smartklocka så kan du på morgonen se hur du har sovit, och hur du kommer att må under dagen. Det finns appar som ber oss registrera olika känslostadier och utifrån detta talar appen om för oss hur vi mår. Mycket av detta kan vara väldigt användbart och ett bra komplement till andra bedömningar. Det kan nämligen vara ytterligare en indikator till oss för att vi ska kunna få reda på hur vi mår och vad vi behöver göra för att må bättre. Samtidigt finns det en risk att det bara är en flykt.

När jag köpte min smartklocka

Jag gillar konditionsidrott och har i många år haft en träningsklocka. Den gick sönder för ett par månader sedan och då köpte jag en ny. Denna nya klocka var väldigt mycket med modern än den gamla. Förutom att mäta sträcka, hastighet och puls, vilket jag använder när jag tränar, så var tanken att man ska bära den dygnet runt. Den mäter sömn, ger aviseringar från telefonen och berättar om jag är överbelastad, stressad, inaktiv, har sömnbrist och vilken träningsform som borde passa bäst för mig just idag.

Klockan är en helt fantastisk manick och ett under av teknikutveckling! Aviseringarna stängde jag av direkt, de bara stör, men de övriga funktionerna fick vara på.

Det gick inte många dagar innan jag vaknade på morgonen, tittade på klockan och frågade den: ”hur mår jag idag?”.

Jakten på måendet ligger utanför oss själva

När jag hade gjort detta ett par dagar, alltså frågat min klocka om hur jag mår, kom jag till slut på mig själv. Jag fick mig en tankeställare. Hur kommer det sig att klockan ska bestämma hur jag mår? Borde jag inte snarare ligga kvar i sängen fem sekunder, känna inåt och fråga mig själv hur jag mår denna morgon? Jag började ångra mitt köp och undrade om jag verkligen skulle bära klockan hela tiden.

Jag träffar många människor när jag är ute och föreläser som också har den här typen av beteende. Många lutar sig mot externa källor för att få reda på hur vi mår. Smartklockor, appar, enkäter, quizzar frågeformulär – jakten på hur vi mår verkar ligga utanför oss själva istället för att vi blickar inåt.

Jobbiga tankar

Vad kan detta bero på? Det finns nog många svar på den frågan. Min erfarenhet, efter att ha pratat med många stressade människor, är att det ofta blir en flykt. Om vi ligger kvar i sängen på morgonen och försöker känna i kroppen hur vi mår, då känner vi även den där ångesten. Vi känner det där dåliga samvetet som finns där inne i kroppen. Vi känner de där jobbiga tankarna som handlar om ”vad tänker de andra om mig?” och ”varför tog jag det där tokiga beslutet”.

Genom att undvika känna inåt så slipper vi den där ångesten. Samtidigt vill vi ju fortfarande veta hur vi mår, så vi frågar smartklockan istället.

Våga känna efter

Nu, ett par månader efter mitt köp, har jag blivit kompis med klockan. Eller rättare sagt, jag bryr mig inte längre om vad den tycker om mitt mående. Jag har nämligen upptäckt att den är långt sämre på att tala om för mig hur jag mår än vad jag själv är. Som en träningsklocka är den fantastisk. Däremot kommer den aldrig kunna slå min egen känsla för hur jag mår idag.

Har du fastnat i fällan där du ständigt frågar en enkät, app eller smartklocka om hur du mår? Kan det bero på att du inte vågar känna dina egna känslor? Vad är det första steget till att våga ta itu med de där känslorna?