• Onsdag 7 juni 2023

Det är lätt att tro att vi måste uppfylla det där målet för att må bra. Jag har goda nyheter – det går snabbare än så att hitta ett inre välmående!

Risk för hopplöshet

Ibland är livet kasst på alla områden. Någon i familjen är sjuk, ekonomin är knaper och jobbet suger musten ur oss. Då är det lätt att börja drömma mot en lyckligare framtid. Kanske drömmer vi om att alla ska vara friska, att vi har råd att köpa det där större boendet eller att vi får en bättre arbetssituation. När alla dessa saker är lösta, då kommer vi må bra!

Problemet är att det tar ganska lång tid att nå de där sakerna. Sjukdomar och fysiska åkommor kan dyka upp när som helst igen, även om vi lyckas bli friska. Drömboendet kräver kanske att vi sparar pengar en längre stund eller att vi får en saftig löneförhöjning. Och jobbet, det kan ta hur lång tid som helst för att situationen ska reda ut sig. Här finns det risk att hopplösheten kommer in.

Snabbt välmående

Min observation är att jag inte mår bättre när jag når ett spännande mål. Jag mår bättre redan innan jag når målet. Någon klok person sa att vi är som lyckligast precis före målet har uppnåtts, alltså den där stunden där vi inser att vi kommer att klara det. Välmåendet handlar alltså inte om att nå dessa mål utan det handlar om vår upplevelse om att vi kommer klara det.

När du känner att allting blir sämre och sämre, då är det lätt att deppa ihop. Om du istället känner att det blir bättre och bättre, då kan välmåendet dyka upp väldigt snabbt. Om ekonomin är trasslig samtidigt som du vet att det blir bättre och bättre varje månad, då är det plötsligt hanterbart. Om arbetssituationen är usel men du vet att det är på bättringsvägen så finns möjligheten att du känner ett lugn. Om allting lutar åt det negativa mår vi dåligt. När allting lutar åt det positiva hållet så mår vi bättre. Vi mår såsom livet lutar.

Nästa vecka blir det bättre

För att må lite bättre behöver du alltså inte bli frisk omedelbart, flytta till det nya boendet eller byta jobb. Det kan ibland räcka med att uppnå känslan som säger att det är på bättringsvägen. Så länge du är på väg åt rätt håll så spelar det nästan ingen roll om det tar lite tid. Bara du är på rätt väg så finns det en möjlighet att den sköna känslan i livet infinner sig ganska snabbt.

Här vill jag passa på att höja ett varningens finger. Ett perfekt sätt att gå in i väggen och hamna i utmattning är just tanken: ”nu är det tufft men nästa vecka blir det bättre”. När vi tänker den tanken så finns det risk att vi fortsätter pressa oss själva till prestationer även de stunder vi behöver återhämtning. Därför vill jag att du sätter ett kryss i kalendern varje gång du säger den meningen. Titta sedan på kalendern med jämna mellanrum. Blev det verkligen bättre och bättre för varje vecka? Om inte så är du inne i en förnekelse av din egen situation – ett perfekt sätt till att uppnå utmattning. Då lutar inte livet åt rätt håll och då krävs det mer ärlighet och självinsikt, samt någon annan förändring för att justera lutningen.

 

Sitter du i en sits där allt känns tungt och grått? Vilka punkter tynger mest? Vad kan du göra för att komma upp på rätt väg, den där vägen som kanske tar lite tid men ändå leder åt rätt håll och som ger känslan att det kommer att ordna sig?