• Onsdag 29 november 2023

En stressreaktion kan ibland uppstå av påtagliga orsaker. Ibland kan det dock snarare handla om åt vilket håll problemet lutar.

Påtagliga eller känslomässiga aspekter

Välmående handlar en hel del som verkliga och påtagliga saker. Om du har ont i ryggen så kvittar det om du ska se en efterlängtad film på bio. Det gör ont och det överskuggar det härliga biobesöket. På samma sätt om du har en svårt sjuk familjemedlem så kan det vara knepigt att njuta av en god kopp kaffe. Sorgen och smärtan kan överskugga allt.

Utöver detta så kan välmående även handla om mentala och känslomässiga aspekter. Om du redan idag vet att du kommer få svårt att betala räkningarna i slutet av månaden så kan du må ganska dåligt redan nu, även om problemet först kommer om ett par veckor. Eller om du hamnat i konflikt med någon så kanske du känner dåligt samvete, trots att personen inte är närvarande i rummet. Jag vet att en del vill kalla dessa saker för ”påhittad stress”. Själv tycker jag att det uttrycket är lite förenklat. Upplevelsen av stress kan nämligen vara väldigt verklig och påtaglig.

Bättre eller sämre framöver?

När vi hamnar i dessa situationer där stressreaktionen beror på någonting som är svårt att ta på, som exempelvis en konflikt, så kan vi börja fundera lite på åt vilket håll det lutar. Kan du se framför dig hur konflikten blir värre och värre, eller blir den bättre och bättre? Samma sak gäller räkningarna. Ser det ut som att ekonomin kommer att bli bättre eller sämre framöver?

Välmående handlar nämligen inte alltid om den specifika situationen som vi befinner oss i just nu. Om ekonomin ser dålig ut så kan det kännas pressande. Om du däremot får veta att du kommer att få en stor klumpsumma pengar om en månad, då kan det kännas betydligt lättare direkt. Om situationen lutar åt rätt håll så lugnar sig stressreaktionen omedelbart.

Lättnaden kan komma direkt

Detta kan även spilla över på de verkliga och påtagliga sakerna. Om du har ont i ryggen men du samtidigt vet att du ska träffa en ryggspecialist imorgon, då kan det kännas lite bättre redan idag. Du ska ju få hjälp. Eller om du har en sjuk anhörig, men du får veta att det är på bättringsvägen, så kan lättnaden komma direkt.

Ditt mående handlar alltså inte om hur situationen ser ut. Det handlar mer om hur situationen lutar – åt det bättre eller åt det sämre?

Vilka steg kan du ta?

Detta innebär att du har möjlighet att tona ner en stressreaktion och hitta ett välmående med ett enkelt knep: försök att luta livet åt rätt håll. Om du har en knepig relation eller konflikt, vilket litet steg kan du göra idag för att det på sikt ska bli bättre? Eller om din smärta i kroppen överskuggar ditt välmående, vilken liten åtgärd skulle du behöva göra idag för att du ska känna tillförsikt och ett hopp om att det kommer bli bättre framöver?

Vilket bekymmer överskuggar ditt välmående idag? Vilket litet steg behöver du ta för att känna att detta bekymmer kommer att lösa sig framöver?