• Onsdag 13 mars 2024

För att hantera stress behöver vi hålla koll på signaler i livet. En av signalerna handlar om huruvida du känner lättnad eller glädje.

När någonting är klart

Det pratas ofta om signaler som tyder på stress. Vanliga signaler handlar om sömnsvårigheter, dåligt humör, nedstämdhet, fokusproblem och så vidare. Utöver dessa större och mer grundläggande signaler, låt oss titta på en lite mindre men ack så tydlig signal. Den där signalen om hur du mår när du gjort klart en uppgift.

När du genomfört någonting, stort eller litet, hur mår du då? Känner du glädje av det du åstadkommit? Kan du stanna upp en stund och tänka hur bra det blev och påminnas om hur mycket du har kämpat? Eller är det så att du enbart känner lättnad? Du kanske känner ”bra, men nu måste jag rusa vidare till nästa grej”. Inget är rätt eller fel, men det finns ändå en avgörande skillnad.

När det härliga övergår till något annat

När livet består av för många åtaganden och för lite tid, då brukar de roliga sakerna övergå till att bli tråkiga. Säg att du tycker det är kul och spännande att snygga till barnens rum. Du kanske njuter av att klura på vilka tapeter det borde vara, i vilket hörn sängen ska stå och om det kan finnas någon lämplig lampa till skrivbordet. Allt det där kan vara härliga aktiviteter så länge det finns tid.

Om du i samma situation har annat i livet som skriker efter din uppmärksamhet, då händer någonting. När tidsbrist uppstår så finns det inte längre någon möjlighet att klura på tapeter, möblering eller lampor. Då handlar det plötsligt bara om att utföra jobbet. Det där härliga övergår till ytterligare en punkt på att göra-listan som måste bockas av. Helst ska det gå snabbt för det finns ju så många andra saker som också måste göras.

Livet exekveras

Det behöver som sagt inte vara något fel att hamna i denna situation. Däremot kan detta vara en perfekt signal att uppmärksamma. Om du upptäcker att många av dina härliga uppgifter i livet har förvandlats till att göra-punkter som bockas av i rask takt, då har glädjen försvunnit. Istället för att njuta av arbetet så blir uppgiften ett måste. Istället för att känna glädje när det är klart känner du lättnad, för att sedan snabbt rusa vidare.

Någon klok människa sa:

”Sluta säga att vi bara lever en enda gång, säg istället att vi dör en enda gång. Lever, det gör vi nämligen varje dag.”

När våra härliga uppgifter förvandlas till måsten på att göra-listan, då har vi på något sätt slutat leva. Vi exekverar livet istället för att njuta av det.

Tänk tillbaka på de uppgifter du avslutat senaste tiden. Har du känt lättnad eller glädje? Om du bara känt lättnad, vad behöver du göra för att börja njuta av det där goda, istället för att bara exekvera det?