• Onsdag 21 februari 2024

Om du lär dig hur nervsystemet fungerar så kommer du även förstå varför du hamnar i läget ”fullt-ös-medvetslös”. Låt oss därför ta en snabb titt på det autonoma nervsystemet.

Signaler genom nervsystemet

I kroppen skickas signaler genom nerver. Om du rör någonting kallt så är det nervsystemet som signalerar detta. När du är kissnödig är det nervsystemet som transporterat den signalen. Om du vill lyfta höger hand så har hjärnan levererat det kommandot till dina muskler med hjälp av nerverna.

När du lyfter en hand använder du den del av nervsystemet som går att styra med vilja. En annan del av nervsystemet som inte går att styra med egen vilja kallas för ”det autonoma nervsystemet” och hanterar exempelvis hjärtat, andningen och tarmarnas arbete. Detta är intressant i termer av stress.

Gas och broms

Det autonoma nervsystemet har en gas och en broms. Gasen kallas för det ”sympatiska” nervsystemet. Den hjälper dig att öka pulsen, svettas lite mer, vidga luftrören, förstora pupillerna och allt det där som behövs när vi utsätts för en stressreaktion. Samtidigt stänger den av saker som är helt onödiga i en akut stressituation. Matsmältningen är ett sådant exempel. Kroppen struntar helt enkelt i att ta hand om maten när en akut situation ska hanteras.

Bromsen i det autonoma nervsystemet kallas för det ”parasympatiska” nervsystemet. När den aktiveras så minskar pulsen, pupillerna dras ihop, matsmältningen sätter igång igen och så vidare. Här har vi alltså en tydlig gas och broms i kroppen.

Sensitisering – när allt flippar ur

Om du är utsatt för långvarig stress så börjar dessa två system att flippa ur. När gasen är aktiv hela tiden börjar nerverna förstärka signalen om gaspådrag. Nervsystemet lär sig helt enkelt att gas är det normala och nu blir det sympatiska nervsystemet väldigt finkänsligt. Det behövs inte längre någon stor stressreaktion för att gasen ska aktiveras direkt.

Detta kallas för sensitisering. När vi har hamnat i detta läge så räcker det med en liten utmaning, situation eller uppgift för att nervsystemet ska köra full gas direkt. Vad du än ska göra så gör du det under språng, hets och fullt-ös-medvetslös-känsla. När nervsystemet har hamnat i detta läge börjar det bli väldigt svårt för den att använda sin broms.

Koppla in nervsystemets broms igen

Om du har hamnat i ett läge där du upptäcker att du gör allting i ett rasande tempo, har svårt att promenera i normal takt och blir uppvarvad av minsta lilla – då är det dags att fundera över nervsystemet. Ditt nervsystem har förmodligen hamnat i ett läge där det är lätt att slå på gasen och svårt att slå på bromsen. Obalansen gör det svårt och kanske till och med omöjligt att varva ner.

I detta läge behöver du öva på bromsen, det parasympatiska nervsystemet. Detta gör du genom att försätta din kropp i en lugn situation så att den slutar gasa. När gaspådraget stängs av börjar kroppen använda bromsen istället. Ju mer du lyckas vara i ett läge utan gaspådrag, desto mer kommer nervsystemet dessutom att minska finkänsligheten för gaspådraget.

Tips som du redan känner till

Enkla övningar för att hamna i en lugn situation är exempelvis:

  • promenera lite långsammare
  • andas djupt och lugnt
  • zooma ut från situationen och försök se att allting löser sig

Du har garanterat hört den här typen av tips tidigare. Men nu hoppas jag ändå att du förstår bakgrunden till varför dessa saker är viktiga. Det handlar om konkret fysik, kemi och biologi. Ditt nervsystem överreagerar. Hjälp nervsystemet till att reagera normalt igen.

 

Har du ett nervsystem som får dig att varva upp vid minsta lilla anspänning? När under det kommande dygnet kan du sätta dig ner och andas i lugn takt för att påbörja arbetet med att koppla på nervsystemets broms?