Tecken som tyder på lugn

Tecken som tyder på lugn

  • Onsdag 26 oktober 2022

Signaler som påvisar stress är intressant. Ännu mer intressant är tecken som tyder på lugn.

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

Från eller till

Föreställ dig att ditt hem är stökigt och att du behöver städa. Det finns nu två typer av målsättningar när vi städar. Antingen har du målsättningen att det ska vara lite mindre stökigt. Alternativt så är ditt mål att alla saker ska ligga på rätt plats. Antingen strävar du bort från ett ostädat hem eller till ett städat hem.

Om du har målsättningen att allting ska vara på rätt plats, alltså till ett städat hem, så finns det ett tydligt slut på städningen. När allt är på rätt plats så är du färdig. Om du istället bara vill ha det lite mindre stökigt, alltså bort från stökigheten, så blir det knepigare. Ju mer du städar desto mindre stökigt blir det, men när är du egentligen färdig? Det är svårt att bestämma sig för när du är klar, du kan nämligen alltid göra lite mer.

Signaler eller tecken

Tänk samma tanke kring stress. Vill du känna dig lite mindre stressad eller vill du känna dig lugn? Vill du komma bort från stress eller till lugn?

Om ditt mål är att vara lite mindre stressad, alltså att komma bort från stress, så behöver du ha koll på när du är stressad och vilka signaler du upptäcker. Du kan minska din stress hela tiden men det kan vara svårt att veta när du är helt klar med uppgiften.

Om du istället strävar till ett lugn så är det betydligt enklare att se målet. Då letar du nämligen inte efter signaler för stress. Då letar du efter tecken som tyder på att du är lugn.

Här kommer några enkla exempel på tecken som tyder på att du är lugn:

  • Du vaknar på morgonen och känner inget behov av att kolla på mobilen det första du gör
  • Du går självmant och lägger dig i tid utan behov av extra egentid och onödigt uppesitteri
  • Du känner kreativitet och lust att hitta på nya saker
  • Du har utrymme under din dag att vara proaktiv istället för reaktiv
  • Du har energi till att vara närvarande med dina barn

.. och så vidare. Exakt vilka tecken som du har som tyder på ett lugn vet bara du.

Ditt första steg

Om du släpper tanken på signaler för stress och istället letar efter tecken som tyder på lugn, vilka tecken hittar du då? Föreställ dig att du vore helt lugn, vilka tecken skulle uppstå då? Vad är ditt första steg för att nå dit?