• Onsdag 11 januari 2023

Imorgon kommer du må ungefär likadant som idag, oavsett vilken snabb metod du använder. Våga se ditt liv på längre sikt!

Kortsiktiga lösningar

Visst vill vi alla bli av med vår stress omedelbart! Vi vill inte vänta till imorgon utan vi vill må bra nu, nu, nu! Det vore fantastiskt att vakna upp imorgon och så är alla problem borta, eller åtminstone dämpade till den grad att vi kan sova gott i natt. Så fort vi har denna typ av tankar i huvudet så riskerar vi att halka snett. Den som vill ha en snabb lösning på olika bekymmer i livet börjar leta efter genvägar och dessa kan oftast skapa större problem.

Om du har skadat ett knä så kan du ta en värktablett och fortsätta belasta knät. Det fungerar kanske någon dag men om en vecka är knät ännu värre. När du känner jobbiga tankar så kan det vara nära att ta till flaskan. Det fungerar ikväll men imorgon är ångesten tillbaka. Om du känner trötthet och stress över för många åtaganden så kan du arbeta snabbare. Det fungerar idag, men imorgon är du ännu tröttare, och eftersom du jobbar så snabbt så får du ännu fler uppgifter.

Fundera på livet om fem år

Ambitionen att må bra imorgon gör att vi tenderar att leta efter de där snabba lösningarna. Dessa ger kanske enkel och direkt lindring för stunden men i förlängningen skapar de ytterligare skada och oreda. Problemen skuts inte bara upp till framtiden, de tenderar att även öka med tid.

Istället för att sikta på att må bra imorgon, fundera på hur du vill att ditt liv ska se ut om fem år. Jag vet, det är väldigt långt fram. När jag skriver siffran fem år så finns risken att du tappar motivationen totalt. Det är ju så långt bort, du vill ju ha förbättringen nu! Men tillåt dig ändå att ta ett par sekunder till den tanken.

Börja inte ”sen”

Fem år är så pass lång tid att du hunnit göra en rejäl förändring i ditt liv. Kanske bor du någon annanstans? Du kanske har en helt annan position i ditt yrkesliv som du trivs bättre med? Du kanske till och med har lärt dig något nytt, fått ordning på relationerna eller lyckats ordna din ekonomi?

Eftersom fem år är så långt framåt så finns det en risk att du väntar med att starta. Du tänker att du kan börja ”sen”, du har ju fem år på dig. Den tanken är ett misstag. Kom ihåg att förändringen sker successivt. Du kan ju inte vänta i fyra år och sedan händer allt det femte året. Nej, allting sker successivt. Lite till en början och sedan mer och mer.

När jag drabbades av utmattningssyndrom så tog det mig ungefär fem år innan jag började känna mig ordentligt återställd. Jag mådde ganska bra redan efter år och efter två år kändes allting ännu bättre. Till slut, fem år senare, började förbättringen plana ut. Det är inte säkert att du behöver fem år, men om du tänker den tanken så slutar du förhoppningsvis hetsa med de kortsiktiga lösningarna som bara skapar skada. Du slutar springa efter magiska snabba piller och hittar istället ett lugnt lunk som sakta men säkert skapar en förbättring.

Vad krävs av dig?

När du tänker fem år framåt har du möjlighet att göra en riktigt stor förändring och tänka på din drömsituation. Säg att du på fem år vill ha fått ordning på den där skadan och dessutom fått ihop en god kondition. Vilka övningar behöver du börja med idag för att det ska uppnås? Om fem år kanske du vill ha ett balanserat arbetsliv med en rimlig belastning. Vad behöver du börjar göra idag för att komma dit? Efter fem år kanske du vill ha fått ordning på din ekonomi. Vilka steg krävs för att komma dit, och vad behöver du göra idag för att nå dit?

Jag är ledsen att behöva säga detta, men imorgon kommer du förmodligen att må ungefär likadant som idag. Du kommer varken må bättre eller sämre. Däremot kan du må bättre och bättre successivt på ett sådant sätt att du mår riktigt bra om fem år. För att lyckas med detta, vad behöver du göra idag?