• Onsdag 11 december 2019

Det är svårt att bryta en gammal vana. Orsaken är enkel: det kräver mängder av energi. Låt oss titta på hur en grupp forskare undersökte hjärnaktivitet och vanor.

Att skapa en energisnål vana

I början av 1990-talet gjorde en grupp forskare på Massachusetts Institute of Technology ett intressant experiment. De opererade in apparatur i hjärnan på ett par råttor. Detta skulle användas till att mäta aktiviteten i hjärnan på olika sätt. Därefter placerade de råttorna i ena änden av en liten labyrint och choklad i den andra änden. När råttorna släpptes lös så irrade de runt, nosade i hörnen och krafsade på väggarna innan de till slut hittade chokladen. Ju fler gånger råttorna gjorde detta experiment, desto snabbare hittade de chokladen. Till slut så gick de direkt fram till chokladen utan att stanna upp eller nosa i hörnen.

Det intressanta med detta försök var att hjärnans mentala aktivitet formligen exploderade när en råtta sniffade, krafsade och letade efter chokladen som doftade så gott. Varje intryck skulle analyseras och bedömas. Allt eftersom råttorna utsattes för samma försök så minskade den mentala aktiviteten. Deras hjärnor hade lärt sig en vana och behövde ta färre och färre beslut. Efter en vecka behövde råttorna knappt tänka alls för att hitta chokladen. Detta experiment visar att inpräntade vanor är väldigt energisnåla. Det kostar väldigt lite energi för hjärnan att utföra en vana.

Nya vanor kräver energi

Att förändra en vana kräver att vi tar nya beslut och går nya vägar. Detta innebär att vår hjärna formligen exploderar i mental aktivitet när vi ska analysera och bedöma alla nya intryck. Det är inte konstigt att vi fastnar i gamla vanor när dessa inte kräver någon energi alls. Att skapa en ny vana kräver helt enkelt en hel del energi innan det har blivit lika energisnålt som den gamla vanan.

Många gånger kan vårt liv bestå av ofördelaktiga vanor som skapar stress och trötthet. Vi kanske har en vana att stanna uppe lite för länge istället för att lägga oss i tid. Vi kanske har en vana att sitta framför TV:n eller pilla på mobilen istället för att motionera. Kanske har vi en vana att hela tiden skjuta upp jobbiga uppgifter, situationer eller tankar istället för att ta tag i dessa. Om vi har den här typen av vanor så är det inte så konstigt att vi fastnar i dem. Det är ju så energisnålt samtidigt som förändringen kräver mängder av energi.

Ta en vana i taget

Fundera på vilka ofördelaktiga vanor du har i ditt liv. Välj sedan den vana som du tror är enklast att förändra och där förändringen skulle ge dig mer energi i ditt liv. Välj en enda vana, ta inte alla på en gång. Om du är en högpresterande person så tänker du förmodligen att du minsann klarar alla förändringar samtidigt. Stopp! Ta en i taget! Tänk inte att du ska bli av med den ofördelaktiga vanan, du ska bara förändra den till något bättre. Tänk även att det kommer krävas en hel del energi när du förändrar vanan innan hjärnan har hunnit lära sig den nya vanan. Ställ in dig på att ta en ordentlig fight mot den nya vanan, dag efter dag, vecka efter vecka.

Först när din hjärna, likt råttornas, inte längre behöver använda någon mental energi för att utföra den nya förändrade vanan så är det dags att ta tag i nästa ofördelaktiga vana.

 

Har du någon ofördelaktig vana? Vilken vana skulle du vilja förändra först? Vilken dag denna vecka vill du börja ta fighten?