• Onsdag 2 september 2020

Det är svårt att skapa nya och goda vanor. Ett enkelt trick är att strunta i det, och istället skapa en god miljö som ger grund till en god vana.

Två olika miljöer

Föreställ dig att du har bokat in dig på en veckolång träningsresa. På mornarna erbjuds du en sund frukost med massor av goda frukter. Därefter blir det en morgonpromenad, styrkepass och avkoppling. Lunchen är hälsosam och ger god energi. Eftermiddagarna ägnas åt yoga eller cirkelträning. På kvällen får du en nyttig middag som får dig att må riktigt bra. Dagens motion gör att du sover gott och länge under natten. Du tänker att livet ska vara såhär nyttigt för evigt!

Tänk dig sedan att du kommer hem till din vardag. Det blir direkt lite för mycket att göra på jobbet så du får inte i dig någon vettig lunch. Du tar med dig arbetstempot hem, halvspringer till bussen och kastar ihop en halvfabrikatsmiddag samtidigt som du försöker hänga tvätt med ena handen och kolla Facebook med den andra. Efter middagen hittar du en halvfull påse chips i skåpet, den stoppar du i dig. Du hittar en kul serie på Netflix och kan inte låta bli att titta på den, så du skippar träningen. Serien gör att du lägger dig lite för sent och sover lite för få timmar.

Konsten att locka till något gott

När vi pratar om beteendeförändringar så är det lätt att tro att goda vanor endast handlar om att bestämma sig. Lite smarta mål, självdisciplin och jävlaranamma ska väl ändå kunna lösa allt? Det stämmer att man kan komma väldigt långt med självdisciplin, men det kräver en hel den energi. De två situationerna som jag beskriver ovan är extrema åt varsitt håll. Den första är full av avslappning, sund kost och motion. Den andra är full av stress, undermålig mat och stillasittande. Skillnaden mellan dessa handlar inte om självdisciplin eller jävlaranamma. Det handlar om miljö.

Den stressiga hemmamiljön gör det i praktiken svårt att motionera. Serier, sociala medier och åtaganden lockar så starkt att det krävs en hel del energi för att leva sunt. På träningsresan är det helt tvärtom. Där är det träningspass, avslappning och god kost som lockar och det skulle snarare krävas extra energi om du vill stressa och äta dålig mat i den miljön. Genom att försätta dig i den ena eller andra miljön så kan du göra det lätt eller svårt att hänga med i goda vanor.

Gör en förändring i miljön

Är du i en miljö eller en situation där det är lätt att stressa, motionera, äta skräpmat och sova för lite? Krävs det energi av dig för att skapa de där goda vanorna? Fokusera i så fall på att förändra din miljö.

  • Mat – kan du ha kylen full av frukt, grönsaker och andra nyttigheter så att det är lätt att göra rätt?
  • Motion – kan du umgås med andra som motionerar så att det blir lätt att hänga med på ett pass i veckan?
  • Sömn – kan du lämna mobilen utanför sovrummet så att det blir lättare att somna?
  • Arbetsmiljö – kan du byta arbetsuppgifter, mängd åtaganden eller placering av din arbetsplats så att du får rätt förutsättningar till att minska din stress?

Vad är det första du skulle vilja ändra på i din miljö för att skapa grund för goda vanor? När gör du den förändringen?