• Onsdag 25 oktober 2023

Höga mål kan ge en härligt skön energi, men bara så länge det är du som jagar målet och inte tvärtom.

Glädjefylld resa eller tuff kamp

Visst är det skönt med höga mål och stora drömmar! Det är inte bara målet som ger energi. Vägen fram till målet kan också vara väldigt energifylld. Detta förutsätter dock en sak: att det är du som jagar målet och inte tvärtom.

Om du istället har haft det där målet lite för länge utan att riktigt ha lyckats ägna tid åt det så finns risken att det börjar kännas sämre. När du inte lyckats nå fram till målet samtidigt som du har basunerat ut dina visioner till din omgivning, då kan det snabbt bli tvärtom. Då börjar målet jaga dig. Plötsligt känns målet inte alls speciellt kul att uppnå och vägen dig känns ännu tyngre. All positiv energi är som bortblåst och nu har det blivit en tuff kamp istället för en inspirerande och glädjefull resa. Här kommer stressen som ett brev på posten.

Så börjar målet jaga dig

När du har skapat ett mål där både målet och vägen fram känns bra i magen så är allt frid och fröjd i början. Här gäller det att behålla denna goda känsla. Det kan nämligen snabbt växla till en situation där du istället blir jagad av ett kul och härligt mål och där energin försvinner.

Det finns i grunden två orsaker till att ett inspirerande mål omvandlas till ett mål som jagar dig:

  1. Du har inte lyckats ägna tillräckligt mycket tid åt målet
  2. Du börjar få tidsbrist, alternativt att omgivningens tålamod tryter

Om du exempelvis har som mål att måla om sovrummet hemma så kan det kännas kul och inspirerande till en början. Om du sedan får en arbetstopp på jobbet, behöver ta hand om sjuka barn eller helt enkelt prioriterar en massa annat framför detta mål så får du en god grund för problem. Tiden går och det vore ju bra om detta var klart innan helgen när det ska komma besök. Dessutom börjar familjen gnälla över allt byggstök därhemma och vips så var det inte längre kul att måla det där sovrummet.

Två steg till att behålla god energi

Tricket för att lyckas behålla en god energi i ett inspirerande mål handlar därmed om två saker:

  1. Prioritera arbetet mot målet
  2. Lägg en ambitionsnivå så att du minimerar risken för tidsbrist eller att omgivningen tappar tålamodet

Har du just nu ett mål som du jagar och som inledningsvis kändes inspirerande, men där målet snarare börjat jaga dig? Hur kan du vända tillbaka energin genom att prioritera arbetet mot målet och samtidigt justera ambitionsnivån?