• Onsdag 31 januari 2018

Dyker det upp förmanande röster i huvudet när du är på väg att göra någonting utmanande? Är det så illa att du behöver sysselsätta dig hela tiden för att slippa den inre kritik som dyker upp varje gång du sitter still? Då är det dags att börja bli av med rösterna genom att lyssna vem det är som pratar.

När andra styr vårt liv på distans

När jag föreläser så pratar jag bland annat om att släppa mobilen och glo. Efter en föreläsning fick jag en intressant kommentar från en åhörare. Han sa att han inte kunde sätta sig ner och bara glo, då dyker det nämligen upp förmanande röster i huvudet. Därför ser han istället till att sysselsätta sig själv hela tiden genom att jobba eller pyssla. Allt för att slippa de förmanande rösterna.

Jag har själv varit med om detta. Mitt i natten har jag vaknat och haft konflikter med kollegor på jobbet i mitt huvud. Det handlar om kollegor som jag haft en verklig konflikt med eller som bara varit otrevliga. Jag hör kollegans nedsättande ord och svarar rappt tillbaka med syrliga kommentarer. Det här är kommentarer som jag tänker i mitt huvud men som är alldeles för respektlösa för att användas i det riktiga livet.

På samma sätt kan förmanande röster dyka upp var som helst. I klädaffären kanske vi ser ett par avvikande byxor och tänker: ”oj, vilka fina byxor”. Direkt efter hör vi den otrevlige vännens spydiga kommentar över att sådana byxor kan man ju inte ha på sig. Rösterna i huvudet dyker gärna upp när vi ska göra någonting som vi är lite rädda för. De ger hånfulla kommentarer, är kritiska och hindrar oss från att göra det vi vill. Dessa röster låter andra människor styra vårt liv på distans. Framförallt så äter rösterna vår energi.

Röster i huvudet hindrar oss och urholkar energi

När vi pratar om stress och utbrändhet så är energi en väldigt viktig del. Vi behöver energi för att orka med våra sysslor, klara av vårt arbete och möta motgångar. Vi behöver även energi för att orka göra energigivande aktiviteter såsom att träna, träffa vänner eller syssla med den där roliga hobbyn. När vi saknar energi kan det bli som en ond spiral. Vi orkar inte längre ta hand om oss själva eller vår omgivning och så på så sätt känner vi oss ännu mer sänkta än tidigare.

Energitjuvar, stora och små, urholkar oss. Dessa förmanande röster i huvudet blir energitjuvar som hindrar oss och gör oss arga. Istället för att fly från rösterna genom att ständigt sysselsätta oss med olika aktiviteter under dygnets vakna timmar måste vi våga möta dem.

Våga lyssna till rösterna

Nästa gång du hör en förmanande röst i ditt huvud, lyssna till den. Lyssna på vad den säger och lyssna framförallt på vems röst det är. Är det en bekantskap som du inte behöver i ditt liv och som det är dags att säga upp? Är det en familjemedlem som du behöver hitta ett bättre sätt att hantera på? Är det dina egna röster som avspeglar dina rädslor? Försök sätta ord på dina känslor och tankar kring dina röster så har du tagit första steget till att rensa bort dem från ditt huvud.

 

Har du röster i ditt huvud som sänker din energi? Vems röst är det, vad säger den och vad är det första steget i att försöka hantera det?