• Onsdag 15 april 2020

Stress och sömnsvårigheter går hand i hand. Detta ser vi bland annat i statistiken. Om du vill uppnå god sömn så krävs ett förebyggande arbete.

Stress och störd sömn

Sjukskrivningarna för stress har dubblerats under de senaste åren. Samma utveckling gäller för sömnstörningar. Den som stressar riskerar att få störd sömn, vilket i sin tur skapar mer stress och ytterligare störd sömn. Denna onda spiral mellan stress och sömnbrist är en motorväg rakt in i väggen. Om du har hamnat där gäller det att komma ur den spiralen så snabbt det bara går.

Bortsett från att stress skapar störd sömn så ger stress även ett ökat sömnbehov. Om du har en hög arbetsbelastning så ökar risken för att du nickar till framför TV:n på kvällen. Det kan alltså bli lättare att somna på kvällen om du har haft en riktigt stressig dag. Detta kan låta lite motstridigt men då måste vi förstå att det handlar om olika typer av stress.

Framtidsstress

I intervjuundersökningar har man sett att sömnen inte blir speciellt störd av den stress som vi har upplevt under dagen. Störd sömn handlar snarare om morgondagens stress. Om du upplever att framtiden är oviss, att du har problem att lösa imorgon eller helt enkelt ett morgontåg som kräver att du inte får försova dig så försöker din hjärna lösa eller hålla ordning på dessa problem långt in på kvällen. Detta kan ske medvetet eller undermedvetet.

Den här typen av framtidsstress kan göra att det blir svårare att somna in på kvällen. Det kan också gör att du vaknar flera gånger under natten och får svårt att somna om. När du väl ligger där i sängen och inte kan sova så är det för sent att göra någonting åt det. För att du inte ska hamna i den onda spiralen mellan stress och sömnbrist måste du börja göra ett förebyggande arbete.

Två regler

Om du vill sova gott, sikta på två enkla regler:

  • Gå och lägg dig minst åtta timmar innan du ska kliva upp
  • Få ordning på din sömnkvalitet

Sömnbehovet varierar. Om du tror att du har ett lågt sömnbehov så ska du ändå prova att lägga dig minst åtta timmar innan du ska kliva upp. Allt för att ge din kropp den matematiska möjligheten att faktiskt få ihop dina sömntimmar.

Sömnkvaliteten kan störas av många olika moment. Se till att det är mörkt och svalt. Svep inte en kopp kaffe innan du går och sover. Sömnkvalitet kan också störas av snarkning och sömnapné. Om du lider av detta kan du exempelvis göra en sömnutredning, köpa anti-snarkattiraljer från apoteket eller kanske sy in en tennisboll i ryggen på din tröja så att du inte sover på ryggen. Stress riskerar också att skapa snarkning så detta bekymmer kanske löser sig automatiskt om du får ordning på din stress.

Den viktigast faktorn kanske ändå handlar om just stress. Din sömnkvalitet störs av framtidsstress. Vad behöver du göra för att lägga dig med känslan ”det kommer att ordna sig”? Vilka åtgärder behöver du göra för att din hjärna, medvetet eller undermedvetet, ska slippa oroa sig för morgondagen? Hur kan du sätta en plan som känns bra i magen när du går och lägger dig?

När behöver du kliva upp imorgon? Om du ska gå och lägga dig åtta timmar före den tidpunkten, när måste du då ligga i sängen ikväll? Vad kan du göra nu för att din sömnkvalitet ska bli bättre ikväll?