• Onsdag 30 augusti 2023

Det är lätt att hamna i en ond spiral. Dock kan det vara exakt lika lätt att hoppa över till en en god spiral. Allt handlar om en enkel fråga.

När allt är kämpigt

Ibland är det kämpigt. Då är det lätt att trösta sig med en påse chips. Då kommer illamåendet och ångesten över att vi just ätit en massa chips, och så mår vi ännu sämre. För att bedöva de tankarna så kollar vi på en TV-serie till sen kväll istället för att gå och lägga oss i tid. Nästa morgon vaknar vi som ett vrak. Allt är nu ännu kämpigare.

Visst är det enkelt att hamna i den här typen av ond spiral. Det intressanta är att varje liten åtgärd i ovanstående scenario bidrog till en värre och värre spiral. Vi åt chips och mådde sämre. Vi struntade i sömnen och vaknade som ett vrak. I den här typen av ond spiral så är det lätt att bara fortsätta med de dåliga besluten eftersom allt ändå bara är skit. Då ska vi veta att vi i varje situation bara är ett enda beslut från att vända spiralen.

Ett enda beslut från att vända

Låt oss återgå till historien ovan. Efter att vi ätit chips och mått dåligt så kollade vi alldeles för länge på en TV-serie. Om vi där och då istället tagit beslutet att gå och lägga oss i tid och på så vis fått fler timmar i sängen, då hade vi vaknat med betydligt mer energi på morgonen. Här är sannolikheten betydligt större att denna högre energinivå bidragit till goda beslut dagen efter. Kanske hade vi orkat ta tag i den där jobbiga situationen eller orkat undvika chipspåsen nästa kväll. Och när vi undvikit chipspåsen nästa kväll så hade vi kanske känt oss lite stolta, vilket givit oss energi och fått oss att gå och lägga oss i tid ytterligare en kväll. Den goda spiralen startade av ett enda litet beslut.

Du är helt enkelt bara ett enda beslut från en goda spiralen. När allt känns skit, energin är slut och din stressnivå är på max – ett enda litet beslut kan få dig att hoppa in i en god spiral. I många fall, när energin är slut, handlar detta enda lilla beslut om att varva ner på kvällen och gå till sängs i tid. Förbättrad sömn, om än så lite, är en fantastisk faktor som bidrar till en god spiral.

Vad bidrar till den goda spiralen i ditt liv?

Nästa gång du börjar känna dig lite deppig och nere, fundera på en enkel fråga: vad bidrar till den goda spiralen just nu?

När du ställs inför ett beslut, fundera då på: vilket beslut leder till den goda spiralen?

Här och nu, när du sitter och läser detta: vad kan du göra exakt nu som bidrar till en god spiral i ditt liv?