• Onsdag 22 mars 2023

Hinner du utföra allt som hamnar i din famn eller ligger du ständigt efter? Det gäller att du har stenkoll på vilket läge du befinner dig i för att undvika långvarig stress.

Läge ett och två

Jag påstår att det finns två arbetslägen. Läge ett är när du hinner utföra allt arbete som kommer. Du får uppgifter, mail, meddelanden eller allehanda åtaganden. Allt detta hinner du genomföra relativt snabbt och utan att behöva skriva upp saker på en att göra-lista.

Läge två är när du inte hinner utföra allting som kommer. De uppgifter som hamnar i ditt knä är alldeles för många för att du ska kunna göra allt på en gång. I detta läge är det svårt att ens komma ihåg allt som ska göras så du tvingas börja skriva upp saker på en att göra-lista eller i din kalender.

Nu tänker du kanske spontant att ”vadå, existerar ens läge ett på någon arbetsplats?”. Du kanske ständigt är i den där situationen att antalet bollar är fler än tillgänglig tid. Då är du ständigt i läge två. Och jodå, läge ett existerar. Ibland kanske du hoppar mellan dessa två lägen och ibland befinner du dig ständigt i ett av dem.

Skillnaden mellan dessa lägen

I termer av tempo så behöver inte skillnaden mellan dessa två lägen vara så stor. Det kan vara fullt ös och många bollar i luften i läge ett där du hinner utföra allting som kommer. I läge två är det definitivt också en massa stress. Eftersom du inte hinner utföra allting så känner du hela tiden att nästa uppgift pockar på, och nästa. Kanske finns det till och med chefer, kunder eller beställare som ständigt ringer och frågar när du har möjlighet att ta tag i just deras uppgift.

Skillnaden mellan dessa två lägen gällande återhämtning är däremot som natt och dag. I läge ett så blir du till slut klar med alla uppgifter. Det betyder att du får ett litet andningshål, en kort paus, och kanske möjlighet att städa undan allt bråte på arbetsplatsen innan nästa storm kommer. I läge två får du aldrig möjlighet att andas. Det är bara att borra ner huvudet, kämpa vidare och sova, ja det kan du göra när du dör.

Identifiera läget

Det finns inget farligt med att jobba hårt i högt tempo. Stress är nämligen inte farligt. Det farliga är bristen på återhämtning. Om du fastnat i en situation där du ständigt måste sätta på skygglapparna och ta kampen, trycka i nästa växel och aldrig vila så riskerar du att fastna i långvarig stress. Förutom att du förmodligen får ett dåligt humör, uselt minne och sömnproblem så riskerar du även i värsta fall att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar eller stroke.

Inget av dessa två lägen är rätt eller fel. Det bara är två olika lägen. Det viktiga är att du identifierar vilket läge du är inne i. Om du upptäcker att du är i läge ett så kommer förhoppningsvis återhämtningen ganska automatiskt eftersom du hinner avsluta alla uppgifter med jämna mellanrum. Då behöver det nödvändigtvis inte vara något problem att det är fullt ös på jobbet. Om du istället upptäcker att du ständigt är i läge två så behöver du vara lite noggrannare med din hantering av situationen.

Regelbunden återhämtning

I läge två så hinner du inte göra allting. Då kan du antingen trycka på gasen för att hinna med, eller så kan du helt enkelt acceptera att du själv inte hinner allting. Att trycka på gasen kan kännas skönt på kort sikt. På lång sikt hamnar du i den där farliga spiralen som leder till långvarig stress.

Om du istället väljer att acceptera situationen så har du ett betydligt bredare spann av möjligheter. Nu kan du nämligen be om hjälp från andra, delegera eller helt enkelt avsäga dig en del av uppgifterna. När du gjort detta så får du möjlighet att till återhämtning. Kom ihåg, det är den regelbundna återhämtningen som är skillnaden mellan om du klarar dig från långsiktig stress eller inte.

 

Om du tänker efter, vilket läge befinner du dig i just nu? Om du är i läge två, vad behöver du göra för att få lite återhämtning med hämna mellanrum?