• Onsdag 29 mars 2023

Har du hamnat i träsket där du bara gör kortsiktiga uppgifter och inte hinner med det långsiktiga? Eller kanske tvärtom? Båda dessa lägen riskerar att skapa stress.

När livet kommer emellan

Jag gissar att du har mål, uppgifter eller åtaganden i livet som är både kortsiktiga och långsiktiga. De kortsiktiga kan handla om räkningar som ska betalas, meddelanden som ska besvaras eller träningspass som ska utföras. De långsiktiga kanske handlar om att genomföra det stora systembytet på jobbet, göra klart renoveringen hemma eller spara ihop pengar till nästa semester.

När livet kommer emellan så hinner vi inte alltid med allting. Någon i familjen blir sjuk och vi måste ta hand om denne. Några jobbet är borta och vi måste ta itu med deras uppgifter. Vi får plötsligt ont i knät så vi får ställa in det där träningspasset. Det är inte alltid lätt att styra över vilka uppgifter vi egentligen lyckas utföra. Däremot behöver vi se till att vi har en bra mix.

En lista med bara tunga uppgifter

I en situation där vi inte riktigt hinner med allting vi hade hoppats på att göra så är det enkelt att fastna i de kortsiktiga uppgifterna. Det kan antingen handla om de där enkla och lågt hängande frukterna som ger en belöning direkt. Genom att exempelvis omedelbart svara på alla mail så känner vi att vi har utfört någonting. Det kan också handla om saker som verkligen måste göras direkt. Vi behöver betala räkningarna relativt omgående för att inte hamna i onåd. Dessutom behöver vi förmodligen ta hand om våra kunder, patienter eller beställare på jobbet för att komma framåt i arbetet.

Eftersom livet är en mix av kort- och långsiktiga åtaganden så finns det en risk med att bara göra de kortsiktiga uppgifterna. Om du gör klart alla kortsiktiga uppgifter så sitter du med en lista som bara består av långsiktiga åtaganden. Tänk dig själv om precis alla dina uppgifter var oöverskådligt stora och beräknas vara färdiga först om ett halvår. Motivationen riskerar att försvinna, det blir svårt att veta vad vi ska tag i och vi riskerar att hamna i malande stress.

Hitta en mix

Om du å andra sidan endast gör de långsiktiga uppgifterna, som att fokusera på renoveringen eller den stora omorganisationen på jobbet, så tappar du allting som är viktigt här och nu. Du hamnar kanske efter med räkningarna, du hinner inte ta itu med konflikter eller lösa viktiga småproblem som ställer till det. Om du aldrig gör de där kortsiktiga sakerna så riskerar vardagsruljansen att klappa ihop. Det riskerar att skapa ännu mer stress.

Tricket är alltså att låta din att göra-lista alltid bestå av både kort- och långsiktiga åtaganden. Det innebär helt enkelt att du hela tiden måste avsätta tid för båda kategorierna hela tiden. Varje vecka behöver du lösa de små snabba sakerna. Samtidigt behöver du varje vecka komma lite framåt i de långsiktiga planerna. Där har du ett recept som förhoppningsvis kan hålla stressnivån i lite bättre schack.

 

Hur ser ditt liv ut? Har du fastnat i kortsiktiga åtaganden, eller blundar du helt i dessa och fokuserar enbart på det långsiktiga? Vad kan du göra för att hitta en bra mix?