• Onsdag 28 februari 2024

Består ditt liv bara av en massa tråkiga men viktiga uppgifter, samtidigt som du aldrig riktigt kommer fram till det där lustfyllda? Då är det dags att fundera över relationen lustfylld och viktig.

När vi aldrig kommer till det lustfyllda

Tänk om alla våra uppgifter i livet varit lustfyllda, samtidigt som de varit viktiga. Tänk om det varit lustfyllt att betala räkningarna, gå ut med soporna eller lämna in sin inkomstdeklaration. Tänk om det hade varit viktigt att slappa i soffan, njuta av en utsikt eller fika med sina vänner.

Jag tänker nämligen att vi vill göra lustfyllda saker men att det ofta slutar med att vi gör viktiga saker.

Låt oss göra det väldigt enkelt. Vi noterar om våra uppgifter idag är just lustfyllda eller viktiga. En del uppgifter är väldigt lustfyllda, såsom att syssla med den där favorithobbyn. Andra är väldigt viktiga, såsom att betala räkningarna. Låt mig gissa att du då tvingas till att betala räkningarna innan du börjar syssla med favorithobbyn. Om du har väldigt många räkningar så kanske du inte ens hinner sätta igång med din hobby innan det är sängdags. Om du struntar i räkningarna så kommer du tvingas ta tag i dem imorgon. Du kommer undan från hobbyn men aldrig från räkningarna.

Skruva på uppgifterna

För att vi ska få uppleva det lustfyllda tänker jag därför att vi behöver skruva lite på våra uppgifter. Vi behöver få de viktiga aktiviteterna att även bli lustfyllda. Det är exempelvis viktigt med fysisk motion. Om du aldrig får till motionerandet så betyder det förmodligen att motion inte är lustfyllt för dig. Hur skulle du kunna skruva på din motion så att den både blir viktig och lustfylld?

På samma sätt behöver vi skruva på våra lustfyllda aktiviteter så att de även blir viktiga. På så vis kan vi prioritera dem utan att känna dåligt samvete. Socialt umgänge är en otroligt viktig faktor i vårt psykiska välbefinnande. Om vi inser vikten av detta, och tillåter oss att prioritera minst en fikastund i veckan med våra vänner, då blir det förmodligen gjort.

Eliminera

Hur skruvar man till räkningsbetalningen så att den blir lustfylld? Den nöten kan vara svår att knäcka. Då kan vi istället försöka se till att inte behöva göra uppgiften alls. Räkningarna ska givetvis betalas, men om det kan ske utan din inverkan så är mycket vunnet. Ett exempel är att försöka sätta allting på autogiro. Uppgiften ”betala räkningar” har därmed kokats ner till att vi bara behöver gå in och säkerställa att det finns tillräckligt med pengar på kontot varje månad.

Om vi fortsätter att fundera i dessa banor så lyckas vi snart att få fler och fler uppgifter att bli både viktiga och lustfyllda, samtidigt som vi även kan eliminera fler och fler uppgifter.

Spara energi

Jag förstår om du protesterar högljutt. Det finns inget lustfyllt i att ta hand om sjuka anhöriga eller att lösa konflikter. Dessa saker hamnar bara i kategorin viktigt. Jag förstår det och det kommer alltid att finnas uppgifter som inte går att få både lustfyllda och viktiga samtidigt som de inte kan elimineras. På samma sätt kan det vara svårt att få lustfyllda saker att bli viktiga. Men om du har denna ambition så hjälper det till.

Om du har som ambition att försöka ordna så att det mesta blir lite mer lustfyllt och samtidigt viktigt, då sparar du energi. Då behöver du nämligen inte bränna lika mycket energi till att tvinga dig själv göra viktiga saker eller vara bitter över att du inte kommer fram till det lustfyllda. Denna sparade energi hjälper dig även till at orka ta hand om de där uppgifterna som aldrig verkar kunna bli lustfyllda.

I slutändan handlar nämligen all stresshantering om just energi.

 

Har du någonting på din lista som bara är lustfyllt och som du aldrig lyckas få gjort? Har du något som bara är viktigt och som du alltid prioriterar först? Vad kan du göra för att båda dessa ska bli både lustfyllda och viktiga samtidigt?