• Onsdag 6 december 2023

Njuter du av aktiviteterna i ditt liv eller utför du dem bara?

När mat började smaka bra

Jag har haft stora problem med mina knän och fötter. För att få ordning på detta har jag tagit hjälp av en fysioterapeut som gav mig rehab-övningar. Utöver detta har jag arbetat med att gå ner i vikt för att helt enkelt minska trycket på kroppen. Jag valde att göra detta med hjälp av Viktväktarna, vilket för mig har fungerat alldeles utmärkt. Jag ska passa på att jag inte får betalt av Viktväktarna för att skriva detta, jag gör gärna reklam för dem ändå eftersom det fungerat så bra för mig.

Efter att ha ätit lite mindre varje dag så har jag fått en ny smakupplevelse. Plötsligt har mat börjat att smaka någonting och det smakar bra! Tidigare, när jag ohämmat stoppat i mig kebabrullar, glass och allehanda skräp så har allting slunkit ner utan varken upplevelse eller reflektion. När jag började kontrollera mitt intag så blev smakupplevelsen av mat betydligt större.

Hur smakar livet?

Med detta i åtanke har jag börjat reflektera kring ämnet stress. Om jag ständigt håller ett högt tempo, sysselsätter mig själv med allehanda åtaganden och springer från ställe till ställe, då smakar inte livet någonting. När jag istället gör lite färre saker, men verkligen gör dem ordentligt, då blir smakupplevelsen av livet större.

Ett enkelt exempel handlar om att äta lunch med en kompis. Om kalendern är full både före och efter lunchen så kanske du kommer dit lite för sent, trycker ner lunchen snabbt i magen och pratar rappt igenom allt som hänt på sistone för att sedan rusa vidare till nästa grej. Om du istället haft lite mer luft i kalendern så hade du hunnit hamna i lite djupare diskussioner och kanske även tagit en kaffe tillsammans i lugn och ro. Du hade kunnat njuta av den där lunchen istället för att bara utföra den.

Utföra eller njuta?

Samma sak gäller möten på jobbet. Springer du in och ut ur ett möte utan att varken förbereda dig, lyssna eller göra det som sagts efter mötet? Eller hinner du reflektera lite innan mötet, avhandla allt ordentligt i lugn och ro för att efter mötet utföra det som skall göras? Den där hyllan som hänger snett hemma, blir det en temporär lösning som riskerar rasa nästa vecka eller gör du det ordentligt? Barnens fotbollsmatch, har du ro att leva dig in i matchen eller betar du bara av aktiviteten som en zombie?

Titta på din kalender för den kommande veckan. De saker som finns i din kalender, kommer du utföra dem eller njuta av dem?

 

Vad behöver du göra för att kunna njuta av dina aktiviteter framöver och därmed få en större smakupplevelse av livet?