Forskning på senare år visar att brist på REM-sömn ger större effekt på stress än vad vi tidigare förstått.
När sex timmar känns utmärkt
I alla år har vi blivit itutade att det är just åtta timmar som vi behöver sova. Många jag talar med tycker att detta är på tok för mycket. Jag träffar ständigt personer som säger att de ligger på fem, sex eller sju timmar och tycker att det fungerar alldeles utmärkt.
Jag har också varit en sådan som sovit lite mindre. I många år låg jag på just fem-sex timmars sömn och tyckte det var helt okej. Jag var dessutom lite mallig över detta och tyckte att jag hade ett lågt sömnbehov. Och det är faktiskt sant att vi klarar oss hyfsat bra på den låga sömnmängden, dock behöver vi känna till effekterna.
Olika stadier
Sömnen består av olika stadier. Om vi förenklar så kan vi prata om de två mest intressanta: REM-sömn och djupsömn. De andra stadierna emellan kan vi se som övergångsfaser mellan dessa två viktiga stadier.
Förenklat kan vi också säga att de första fyra timmarna handlar om djupsömn. Här sker återhämtning av kroppen, cellerna repareras och regenereras, hjärnan får vila och ladda om inför nästa dag. Dessa fyra timmar är livsviktiga för att vi ska fungera. Om vi inte får dessa på regelbunden basis så åldras vi snabbare.
De sista fyra timmarna handlar mer om REM-sömn. Här flyttas dagens minnen och upplevelser in i långtidsminnet. Dessutom dämpas ångest och hjärnans emotioner stabiliseras. Dessa fyra timmar är inte alls lika viktiga som djupsömnen. Om du inte får denna REM-sömn på regelbunden basis så överlever du, dock uppstår effekter.
Hjärnan letar faror
Om du ligger på fem, sex eller sju timmar så tänker du kanske att det är helt okej. Det beror på att du har fått din djupsömn. Du överlever. Det som däremot händer är att din hjärna har betydligt svårare att hantera känslomässiga reaktioner. Du blir lite mer fnittrig och lite mer förbannad.
Dessutom, när du sover lite för lite, så ökar aktiviteten i din amygdala. Detta har forskare upptäckt i magnetkamera. Det innebär att din hjärna letar faror i större grad. Plötsligt kan minsta lilla orosmoment bli en stor fara och utlösa en stressreaktion. Helt plötsligt kan du bli otroligt stressad bara över att du gjort ett litet misstag.
Bristen på REM-sömn
Om du redan är i en sits med hög stress och press så innebär den lägre sömnmängden att din hjärna blir ännu mer benägen att skapa stressreaktioner i din kropp. Och eftersom stress får dig att sova sämre så kan detta leda till en ond spiral med mer stress och mindre sömn.
Det mest intressanta är en upptäckt forskarna gjort de senaste åren: det är bristen på REM-sömn som skapar problemet med emotioner, ångest och stress. Och eftersom REM-sömnen framförallt ligger i de sista fyra timmarna på natten så behöver vi alltså sova hela nattens åtta timmar, inte gå upp efter fem eller sex timmar.
Så om du bara sover de första fyra timmarnas djupsömn och struntar i de andra fyra timmarnas REM-sömn, då kommer din hjärna skapa starkare stressreaktioner, ångest och känslomässiga yttringar.
Du håller i längden
Sömnbrist, och framförallt REM-brist, ger helt enkelt en överkänslig hjärna. Och även om det känns okej i kroppen med endast sex timmar så skapar det alltså ett större stresspåslag än du kanske tror.
När livet är fullt-ös-medvetslös så är det ju enkelt att kapa ett par timmar på sömnen för att hinna med. Men om du ändå prioriterar en komplett sömn på omkring åtta timmar så kommer du vara fräschare i kroppen, orka ta de där tuffa besluten, inte reagera känslomässigt i samma utsträckning och troligtvis minska graden av stress och ångest.
Framförallt håller du i längden. För om du går in i väggen så tappar du all ork och då hinner du verkligen inte med någonting.
Hur många timmar sover du? På vilket sätt kan du även prioritera REM-sömnen i slutet av natten så att du slipper extra stressreaktioner i din hjärna?