• Onsdag 8 november 2023

Försöker du utnyttja varje sekund i ditt liv på allra bästa sätt samtidigt som du upplever stress? Då behöver vi fundera på vad ”allra bästa sätt” egentligen innebär.

Att klara tuffa prestationer

”Återhämtning är nyckeln till prestation” säger idrottsforskare. Du kan inte styrketräna åtta timmar per dag, sju dagar per vecka. Kroppen behöver även vila däremellan för att bygga upp de muskler som du brutit ner genom träning. Förutom sömn och fysisk avslappning behöver du även vila din mentala energi och se till att du får i dig den mat som din kropp behöver för att klara den tuffa prestationen.

Framförallt kan du inte spela VM-final varje dag. En VM-final kräver extra god sömn och uppladdning med både kost och mental energi. En elitidrottare tränar och återhämtar sig noggrant för att kunna prestera på topp den där VM-finalen.

Överbelastning

Är du i en situation där du behöver maxa dig själv varje dag, ständigt prestera på topp och utnyttja varje sekund på allra bästa sätt? Då innebär det att du spelar VM-final varje dag. Kan det dessutom vara så att du inte lyckats få till den rätta uppladdningen med kost, sömn och mental energi för att kunna prestera på topp under den där VM-finalen som verkar pågå ständigt dag efter dag, vecka efter vecka och år efter år?

Det fungerar alldeles utmärkt att prestera på topp under ett par dagar, ett par veckor eller kanske ett par månader. Sedan kommer skadorna. En elitidrottare som inte får god återhämtning får överbelastningsskador i kanske rygg, knän eller leder. Du som håller ett högt tempo och jäktar dig igenom ditt liv får också överbelastningsskador. Dessa kan också hamna i rygg, knän och leder men framförallt får du överbelastningsskador i hjärnan.

Använda varje sekund på bästa sätt

När din hjärna blir skadad på detta sätt behöver du fundera över vad idrottsforskarna säger: ”Återhämtning är nyckeln till prestation”. Om du vill lyckas prestera på topp dag efter dag, vecka efter vecka och månad efter månad behöver du aktivt arbeta med återhämtning. Förutom vettig sömn och kost behöver du vila på ett mentalt, fysiskt och emotionellt plan.

För att kunna prestera på topp ska du därför låta bli att använda varje sekund till ansträngning. Väldigt många sekunder behöver utnyttjas till vila, det är många gånger det bästa sättet att utnyttja sekunderna på för att nå en god prestation.

Så nästa gång du får vänta på någon eller någonting och känner att du har några sekunder över: släpp mobilen och utnyttja dessa sekunder till att bara stå och tomglo. Genom att vila din hjärna då och då kan du lyckas att behålla din prestationsnivå och undvika skador i hjärnan.