• Onsdag 22 november 2017

Ibland är det bra att ställa sig frågorna: hur förvaltar jag min energi? Bränner jag hela energireserven direkt när den uppstår för att sedan bli snabbt trött? Eller lyckas jag vara ungefär lika pigg under hela dagen och kvällen?

Längtan efter energi är som längtan efter en månadslön

Den som har det knapert om pengar längtar förmodligen till den 25:e när månadslönen kommer in på kontot. Dagarna före kanske handlar om ren överlevnad genom att hålla igen på utläggen för att klara sig. När månadslönen äntligen kommer in på kontot så är det frid och fröjd. Äntligen kan vi kosta på oss ett härligt restaurangbesök och även handla den där tekniska prylen som vi har suktat efter. Lönen försvinner snabbt, det gäller ju att passa på nu när det finns pengar på kontot! Efter en vecka av upplevd ekonomisk frihet behöver vi leva snålt igen för att klara oss de kommande tre veckorna till nästa månadslön.

Exakt samma scenario kan faktiskt uppstå med energibalansen. Om vi har det knapert om energi kan vi börja känna en längtan efter nästa energipuff. När energin till slut infinner sig så får vi äntligen lust att ta tag i saker. Energin förbrukas snabbt på både nödvändiga och onödiga aktiviteter. Efter en intensiv period på några timmar eller kanske bara ett par minuter kommer tröttheten igen. Energin är slut. Suget är borta. Ingenting känns kul längre.

Den som ständigt har energibrist kan helt enkelt få känslan att man måste passa på att köra hårt när energin kommer, när som helst kan det ju ta slut.

Balansera energin med ett sparkonto

Hur vore det istället om vi hade såpass mycket pengar på kontot att den 25:e går obemärkt förbi? På samma sätt, hur vore det om vi hade en såpass bra energireserv att vi inte ständigt längtar efter energi? Tänk om det vore en självklarhet att varje dag ha energi och lust till livet och våra åtaganden och aktiviteter? Då hamnar vi inte i situationen att vi måste skynda oss och bränna energin innan den försvinner, vilket den givetvis gör när vi använder den intensivt.

På samma sätt som att vår ekonomi mår bra av ett sparkonto, en tillgänglig buffert och kontroll på utgifterna så mår vår kropp bra av energibalansering. Låt oss inte bränna all energi direkt när den uppstår. Vi behöver spara lite energi till ett sparkonto, behålla en tillgänglig buffert och även ta kontroll över vad vi spenderar vår energi på. Den typen av energibalans gör att vi klarar små och stora smällar på ett bättre sätt samtidigt som vi kan känna lust och glädje oftare än trötthet och orkeslöshet.

 

Om du känner att din energi endast kommer under korta stunder, prova att inte förbruka all energi när den uppstår. Vågar du helt enkelt spara lite på din energi när den väl dyker upp så att det uppstår en energireserv istället för att använda allting på en gång?