• Onsdag 15 december 2021

Det är så skönt att sticka huvudet i sanden och slippa alla problem. Men då ska vi veta att vi utsätter oss för en risk.

Huvudet i sanden

Ibland är det inget vidare kul hemma. Ungarna gäller. Partnern ställer en massa krav. Huset borde renoveras. Det känns otroligt jobbigt att hantera familj, relationer och hushåll. Men på jobbet är det kul! Där får du energi från dina kollegor. Du får spännande projekt och härliga kickar från allt som händer. Jobbet får dig att överleva och därför kan du sticka huvudet i sanden för problemen där hemma.

Sedan händer det någonting på jobbet. Din favoritkollega får ett nytt jobb någon annanstans och lämnar dig. Cheferna bestämmer sig för att det ska bli en omorganisation och din nya arbetsgrupp består av betydligt tråkigare människor. Ni tappar din favoritkund och du får jobba med någonting nytt som inte alls känns inspirerande. Nu får du inte längre energi från jobbet och plötsligt kommer alla problem utanför jobbet ikapp.

När motvikten försvinner

Det kan vara skönt att sticka huvudet i sanden för bekymmer i livet. Måste vi verkligen ta tag i varje litet problem och lösa allt när det är så skönt och enkelt att ignorera allt och låta någon annan ta hand om det? Givetvis inte. Du kan leva ett helt liv utan att ta tag i dina problem. Dock måste du vara medveten om att du utsätter dig för en risk.

I exemplet ovan så var allting frid och fröjd ända till dess att energikällan, arbetsplatsen, slutade att vara en energikälla. Då fanns det inte längre någon motvikt till de energislukande delarna i livet. Och är det inte ofta så att de energislukande delarna aldrig försvinner av dig självt. Däremot riskerar energigivande delar i livet att försvinna utan föregående varning.

Passa på när du har balans

När du balanserar ditt liv mellan energislukande och energigivande delar så utsätter du dig för en risk. Om de energigivande delarna försvinner så dras du snabbt ner i ett hål av problem. I detta hål kan det vara riktigt svårt att hitta energi till att hantera alla bekymmer eftersom du hela tiden blir dränerad.

När ditt liv är i balans så har du istället betydligt mer energi till att hantera problem. Du behöver inte ta tag i allting på en gång. Ta en del i taget i lugn och ro. Allt eftersom du lyckas hantera bekymmer, konflikter, relationer och svårigheter så får du mer och mer energi över. Framförallt så exponeras du för betydligt lägre risk i ditt liv.

 

Vilka områden i ditt liv slukar din energi? Välj ett område. Vad är det första du kan göra för att det ska sluta sluka din energi?