• Onsdag 8 mars 2017

När du går till eller från jobbet, går du snabbare än andra människor eller går andra människor snabbare än dig? Får du alltid tränga dig förbi andra på trottoaren eller håller du till höger eftersom du vet att andra springer förbi? Förmågan att spankulera kan ge dig en bra referens till ditt välmående.

Ordet ”spankulera” betyder ungefär att ”promenera lugnt och bekymmerslöst”. För mig är bilden av att spankulera en person som promenerar lite långsammare än andra, kanske visslar lite på en melodi, tittar på husen och på omgivningen och både ser och känner sig avslappnad. Motsatsen är en person som stressar sig fram för att inte tappa en enda sekund på vägen till jobbet. Hade det varit VM i gång så hade personen fått en god placering. Personen läser e-post i mobilen samtidigt som lyktstolpar och andra människor rundas kvickt. Pulsen är hög, närvaron är låg, blicken lyfts endast när det dyker upp ett hinder.

Det är en konst att spankulera till jobbet, det handlar nämligen om förberedelser. Vi måste befinna oss i en välordnad situation så att vi kan vara fria i sinnet och inte känna att försenade uppgifter tar upp våra tankar. Vi måste även vara ute i god tid så att vi verkligen kan promenera lugnt utan att känna att vi är lite sena. Jag började aktivt att spankulera till jobbet för ungefär ett halvår sedan och jag märker att beteendet smittar av sig. Idag går jag nästan alltid lite långsammare än omgivningen oavsett vart vi ska, det märks särskilt när jag går tillsammans med andra personer då jag måste öka tempot. Allt detta innebär att jag automatiskt alltid försöker ordna min situation så att jag verkligen kan spankulera, här har du den stora vinsten.

Det som händer när vi börjar spankulera är att det generella tempot i kroppen går ner. Pulsen går ner och tankarna får tid att vandra runt, något som vi idag sällan tillåter oss att göra idag. Vi talar om för kroppen att det här är det nya tempot och det smittar av sig till andra områden. Kanske blir promenaden med barnen till dagis lite lugnare? Kanske börjar vi köra i laglig fart på motorvägen? Forskarna säger att vi kan lura oss till att bli gladare genom att le. Jag vill säga att vi kan lura oss till mindre stress i livet genom att spankulera till jobbet.

Prova att spankulera nästa gång du ska till jobbet, till ett möte eller till en middag med en god vän. Hur kändes det?