• Onsdag 5 juni 2024

Vi alla vet att multitasking går långsammare. Men eftersom det känns så skönt så fortsätter vi. Varför känns det så skönt? Svaret handlar om kemi i hjärnan.

Känslan kan vara tillfredsställande

När vi är stressade är det lätt att fastna i en fälla av multitasking, alltså att vi gör flera saker samtidigt eller hoppar raskt mellan många oavslutade uppgifter. Känslan kan vara oerhört tillfredsställande. Det kan kännas som att man får saker att hända, det är fullt-ös-medvetslös och ”I’m on fire”.

Förutom att det känns så bra i kroppen att få en massa saker utförda så känns det även som att det går snabbare. Vi bockar ju av saker precis hela tiden, vi svarar på frågor i ett rasande tempo och framförallt framstår vi som oerhört framåtlutade inför den omgivning vi vill imponera på.

Känslan är dock bedräglig.

Tidsskillnaden för multitasking

För att förstå effekten av multitasking så kan du prova följande övning:

  1. Välj ut tre bekanta som har namn på sju bokstäver, exempelvis Andreas, Johanna och Mattias.
  2. I ditt inre, se dessa tre personer stå framför dig bredvid varandra.
  3. Ta fram papper, penna och tidtagarur.
  4. Skriv ner namnet på varje person, ett helt namn i taget, dvs. ”ANDREAS JOHANNA MATTIAS”. Ta tid på hur lång tid det tar.
  5. Skriv ner namnet på varje person, en bokstav i respektive namn i taget, så att det blir ”AJM NOA DHT ..” och så vidare. Ta tid på hur lång tid det tar.

Hur stor blev skillnaden för dig? När jag provar flera gånger så lyckas jag komma ner i 9 sekunder för single-tasking och 12 sekunder för multitasking. Jag provar om och om igen men multitaskingen tar alltid ungefär 30% längre tid.

Multitasking går alltså inte fortare. Det går inte ens lika fort. Det är betydligt långsammare! Men varför känns det ändå så skönt? Detta beror på kemi i hjärnan.

Kemin i hjärnan gör att det känns skönt

I hjärnan har vi en signalsubstans som heter dopamin. När du får en dopaminkick så upplever du njutning. Det blir en skön känsla av välbehag som infinner sig varje gång du får den kicken. En dopaminkick kan du få på många olika sätt, såsom exempelvis godis, sex, droger och alkohol. Du får också den där dopaminkicken när du bockar av saker på en att göra-lista och har löst en uppgift.

När du multitaskar, alltså när du ständigt hoppar mellan uppgifter, så känner din hjärna att du bockar av små saker precis hela tiden. Likt pingis kanske du snabbt ping-pongar mail, frågor från kollegor, telefonsamtal och sociala medier. Varje gång du slår tillbaka en liten boll så får du den där dopaminkicken. Detta skapar den där sköna känslan av njutning och välbehag. Här har vi orsaken till att multitasking känns så bra.

Multitasking blir en bedövning mot stress

Om du dessutom har en hjärna som redan är full av stress så skapar dopaminkicken en sorts bedövning. Den ersätter den pressande känslan av stress med ett välbehag. Stressen finns fortfarande där och den bryter ner dig, samtidigt som känslan är att stressen är borta.

Multitasking skapar alltså en väldigt förrädisk känsla. Eftersom vi leker med dopaminkickar så är vi också inne och nosar på det belöningssystem som även är en komponent i ett beroende. Om du känner stark stress så kan du alltså på något sätt bli beroende av multitasking, och andra dopaminkickar, för att slippa känna den där stressen.

Risk för ökad stress

Tyvärr går multitasking långsammare, vilket vi såg i exemplet ovan. Det gör att du blir långsammare. När du blir långsammare riskerar du att hamna i tidsbrist och då upplever du ännu mer stress. Ständig multitasking, hur skön den än känns, riskerar alltså bara att leda till ännu mer stress i en ond spiral.

Är du i ett läge där du känner att multitasking är det som krävs i din vardag? Kan det vara så att du hamnat i en ond cirkel och i ett sorts beroende som egentligen bara leder till mer stress? Vad är ditt första steg till att ta en sak i taget?