• Onsdag 2 januari 2019

Nejsägare. Finns det någonting värre eller tråkigare? Att våga säga nej är dock en viktig del i att undvika stress och utbrändhet. Låt mig ge dig fem enkla trick för att säga nej.

Minska belastningen genom att säga nej

Ibland är att göra-listan överfylld. Förutom att kämpa med våra befintliga åtaganden så kan det vara minst lika svårt att stoppa nya saker från att hamna på listan. På gott och ont har vi kollegor som gärna kommer med nya idéer, förslag eller problem som de vill att du lägger energi på.

För att  inte att göra-listan, tillsammans med den bristande sömnen och det dåliga humöret, ska svämma över behöver vi bli bra på att säga nej till nya saker. Det kan vara väldigt svårt att säga nej. Vi vill så gärna ställa upp och vara godhjärtade och hjälpsamma både på jobbet och privat. Grunden till att våga säga nej handlar ofta om självkänsla. Med en sund självkänsla så vågar vi prioritera oss själva och därmed vågar vi säga nej till allehanda åtaganden eller förväntningar från andra.

Fem trick för att säga nej

Sund självkänsla eller inte, det kan ändå ta emot att säga nej till någon som ber snällt. Vi vill ju inte framstå som tråkmånsar, ohjälpsamma eller i värsta fall som skitstövlar. Här kommer fem trick på hur du säger nej på ett sunt sätt:

1. Prioriteringstricket
– Kul idé. Däremot har jag väldigt mycket på mitt bord just nu, vad borde jag prioritera bort?

Detta trick fungerar bäst när det kommer nya uppgifter från en överordnad. Du är tydlig med din situation och ber om hjälp med att hitta resurser för den nya idén.

2. Okunskapstricket
– Kul idé, men Kalle är trots allt mycket bättre på det där än vad jag är. Om jag försöker så blir det bara fel. Jag föreslår att du pratar med honom istället.

Detta trick fungerar utmärkt när det handlar om småfrågor som din kollega förmodligen kunnat lösa själv efter lite Googlande.

3. Inte mitt område-tricket
– Kul idé, men det där är inte riktigt mitt område. Kolla med marknadsavdelningen, de kanske kan avsätta tid till det där?

När du får uppgifter som egentligen hör hemma någon annanstans så ska du sätta stopp. Var uppriktig med vems uppgiften är istället för att behaga allt och alla.

4. Självhjälpstricket
– Kul idé. Det är ju bra om du också lär dig att göra det där. Vi kan väl ta en kvart och gå igenom uppgiften så lär jag dig hur man gör?

Med det här tricket slipper du förhoppningsvis samma fråga om och om igen genom att lära ut rätt handgrepp.

5. Transparenstricket
– Kul idé, men jag måste vara ärlig. Jag har verkligen jättemycket att göra och jag kollapsar om jag tar mig an det där också. Har du möjlighet att kolla med någon annan?

I så många veckobrev har jag pratat om att vi måste våga vara transparenta och ärliga mot varandra för att inte gå under. Om din kollega har lite medkänsla så är du i hamn.

Tre fällor att undvika

6. Uppskjutarträsket
– Kul idé, men jag hinner inte just nu. Kan jag kika på det nästa vecka?

Nästa vecka har du förmodligen lika fullt upp som idag. Lova ingenting, inte ens till nästa vecka.

7. Informationsbristförsöket
– Kul idé, kan du maila lite mer information till mig så kan vi prata om det senare?

Nu tror ju din kollega att du kommer att göra uppgiften. Undvika detta!

8. Halvhjälpsmisären
– Kul idé, men jag har lite fullt upp. Har du Googlat på det där? Gräv lite på nätet och säg till om du sitter fast så hjälper jag dig.

Detta är kanske den största tidsslukaren. Du löser uppgiften åt kollegan i små portioner vilket hackar upp din dag. Du får mindre flyt i ditt arbete vilket innebär att du blir både långsammare och tröttare. Antingen tar du dig an uppgiften, utbildar kollegan från grunden eller säger rakt nej istället.

Säg nej med gott samvete

Oavsett vilket trick du väljer så är det viktigt att du försöker komma ut från situationen med ett gott samvete. Allt hjälpa allt och alla är sällan någonting att sträva efter. Däremot kan vi alltid strävar efter att ha ett trevligt bemötande och gott sinne till andras idéer.

Glöm inte bort att du ibland står på andra sidan. Ibland kommer dina kollegor säga nej till dig med hänvisning till att de har för hög belastning. Respektera då dina kollegors nej, såsom du skulle vilja att de respekterade ditt nej i samma situation.