Kapacitet under stress

Konsten att skapa kapacitet i förväg

  • Onsdag 11 augusti 2021

Den som saknar kapacitet saknar också möjligheten att lösa oväntade problem. Sådana problem dyker gärna upp när vi som minst anar det. Hur löser vi det?

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

Stressiga situationer

Ett TV-produktionsteam som ska sätta ihop en live-sändning av Melodifestivalen har väldigt många detaljer som måste gå rätt. Samtidigt är det små felmarginaler att förhålla sig till. Kameravinklar ska bytas med sekundprecision. Rekvisita ska ut och in från scenen. Inspelade inslag måste startas vid exakt rätt tillfälle. Om någonting oväntat dyker upp under sändningen så finns det ingen tid till att rätta till det och allt går åt skogen. Eller?

Två piloter som ska landa ett flygplan med 300 passagerare har också väldigt många detaljer att hålla koll på. Rätt fart, riktning, höjd, annan trafik, landningsställ, vind, väder och så vidare. Om någonting oväntat dyker upp under landningen så blir det för mycket för piloterna och planet kraschar omedelbart. Eller?

Skapa kapacitet i förväg

Detta är två situationer där dessa yrkesmän och -kvinnor vet att det kommer att bli ett stressigt läge. Om någonting går fel under ett stressigt läge så kan det vara svårt att lyckas hantera det. Alltså hanterar man detta i förväg genom att skapa kapacitet.

TV-teamet skapar kapacitet genom att planera ett tydligt körschema tillsammans. Dessutom görs en repetition av alla moment så att eventuella problem kan upptäckas på ett tidigt stadium. När TV-sändningen sedan är igång så finns det därmed kapacitet över till att lösa oväntade problem.

Piloterna bygger kapacitet genom checklistor. Genom att gå igenom en checklista vid landningen så är piloten säker på att allting är kontrollerat och inställt på rätt sätt. Piloterna behöver inte oroa sig för att ha glömt något utan har istället kapacitet över till att lösa oväntade problem.

Jag är dessutom övertygad om att båda dessa yrkesgrupper även ser till att äta och sova ordentligt innan dessa situationer så att kapacitet finns i form av kroppslig energi.

Hur skapar du kapacitet?

I min yrkesroll som författare och föreläsare så blir det väldigt intensivt just under föreläsningarna. Jag har under åren skapat kapacitet till dessa stunder genom att alltid vara på plats i god tid för att hantera eventuella problem med tekniken eller lokalen i förväg. Jag läser in mig på vilka som sitter i publiken så att jag vet ungefär vilka frågor som förväntas komma. Dessutom ser jag till att ha betalt räkningarna och löst eventuella konflikter innan jag går upp på scenen så att min hjärna inte är någon annanstans när jag ska prata om stress för åhörarna.

Du har säkert också någon situation framöver i ditt privatliv eller yrkesliv som du redan i förväg vet kommer bli stressig eller intensiv. Hur gör du för att skapa kapacitet för detta? Kan du planera, förbereda eller ställa in detaljer redan i förväg så att du slipper stress? Kan du äta och sova ordentligt så att du har den energi som krävs? Genom att skapa kapacitet i förväg kan du hantera oväntade problem under den stressiga situationen på ett enklare sätt.

Vilken är din nästa stressiga situation? Vad kan du göra idag för att skapa kapacitet till oförutsedda händelser under den situationen?