• Onsdag 14 augusti 2024

Ingen vill ju vara ”lagom”. Men vid närmare eftertanke kan vi börja inse att lagom är genialt.

Inte för mycket

Ät gärna godis, men inte för mycket. Stoppa gärna i dig skräpmat, men inte varje lunch. Slarva gärna med sömnen när andan faller på, men inte varje kväll. Dessa meningar är lätta att förstå. Godis, skräpmat eller sömnbrist – inget av detta är bra, men om vi får det i en lagom dos behöver det inte vara så farligt.

Låt oss fortsätta och se om vi kan tänka likadant med följande meningar: träna gärna den träningsform du älskar, men inte hela tiden. Svara gärna på dina mail, men inte för snabbt. Syssla gärna med din favorithobby, men inte för mycket. Gör gärna klart dina åtaganden på jobbet, men inte varje dag. Dessa meningar kanske inte känns lika självklara?

Tydligt mönster bland utmattade

Det finns tydliga mönster bland personer som drabbas av utmattningssyndrom. Ett sådant mönster handlar om ett ”ett eller noll”-beteende. Det innebär att man antingen gasar maximalt i sina engagemang eller låter bli att göra någonting alls. Ska det vara, så ska det vara. Fullt ös, annars är det inte värt det.

Det kan kännas väldigt lockande att köra denna taktik med fullt-ös-medvetslös. Om vi ska böra träna, då jäklar ska vi träna på allvar. Då ska det vara sju pass i veckan och gärna 2-3 riktigt hårda sådana. Om vi ska lyckas med vår karriär på jobbet, då ska vi köra så det ryker, arbeta mängder av arbetstimmar och inte vila förrän vi nått vårt mål. Detta kan kännas oerhört lockande men är tyvärr en bra väg mot utmattning.

Belöningen för hårt arbete

Om man vill få någonting gjort ska man fråga den som är upptagen, sägs det. Om du är en sådan som jobbar många arbetstimmar och om det dyker upp ett problem, då ber man dig lösa det. Den där andra slapptasken som alltid går hem lite för tidigt kan man ju inte lita på. Belöningen för hårt arbete är ännu hårdare arbete. Belöningen för många arbetstimmar är ännu fler arbetstimmar.

Samtidigt vill vi ju inte vara den där personen som smiter, latar sig eller flyr undan problem när det hopar sig. Vi vill ju finnas där och ställa upp. Här kommer det utslitna svenska ordet ”lagom” in i bilden.

Att röra sig mot ”lagom”

Om du tränar lagom hårt, då slipper du gubbvad, löparknä och andra överbelastningsskador. Om du svarar på mail lagom snabbt så lär sig omgivningen att du gör ditt jobb samtidigt som du inte är en goto-guy som man får störa hur som helst. Om du arbetar lagom många arbetstimmar inser omgivningen att du har en gräns, och det infinner sig en respekt för att du också har ett privatliv.

Lagom är helt enkelt genialt.

Har du den där ”ett eller noll”-ådran i dig? Hur kan du röra dig lite mer mot ”lagom”?