• Onsdag 21 mars 2018

Visst kan man känna sig riktigt mossig i huvudet efter en intensiv arbetsdag? Vi kanske var tvungna att skippa lunchen och fikapausen eftersom det var så mycket att göra. Finns det något sätt att låta hjärnan vila när att göra-listan är full av åtaganden?

Hjärnan måste vila för att hålla i längden

För att vi ska kunna tänka klart, hantera motgångar och även glädjas åt medgångar så behövs det energi. Låt oss titta på två typer av energi: mental energi och fysisk energi. Vi blir fysiskt trötta när vi anstränger oss fysiskt och på samma sätt blir vi mentalt trötta när vi anstränger oss mentalt. Båda dessa typer av trötthet kan avhjälpas med vila. Om vi har sprungit ett par kilometer så blir vi piggare genom att ligga på soffan. Om vi har arbetat med att planera ett komplicerat projekt så blir vi piggare av att bara sitta och glo lite i fikarummet över en kopp kaffe.

Alla som har jobbat koncentrerat med svåra uppgifter vet att vi blir lite mossiga i huvudet efter ett tag. Där har vi den mentala tröttheten. När vi har mycket att göra så finns risken att vi inte tar en paus eftersom det känns ineffektivt och bortkastat. Det finns så många uppgifter som pockar på att vi inte vill förlänga arbetsdagen i onödan med pauser.

Faktum är att hjärnan behöver vilopauser för att vi ska hålla i längden. Frågan är hur man gör detta på effektivaste sätt?

Växla ansträngningsgrad under dagen

När Carolina Klüft skulle bli bättre på häcklöpning så sprang hon inte häcklöpningslopp 8 timmar per dag. Det skulle vara på tok för fysiskt ansträngande. Hon varvade häcklöpning med styrketräning, konditionsträning, stretching och återhämtning. Ingen kropp kan springa över häckar i 8 timmar varje dag och skippa både lunch och fikapaus för att det känns ineffektivt. På samma sätt kan vår hjärna inte arbeta med mentalt ansträngande uppgifter i 8 timmar varje dag och skippa både lunch och fikapaus för att det känns ineffektivt. Det fungerar i en krissituation men håller inte i längden.

Tricket är alltså att växla ansträngningsgrad under dagen. Varva koncentrationskrävande arbete med lättare uppgifter. När vi har arbetat med en svår uppgift eller haft ett intensivt möte i en timme, låt nästa timme handla om rutinuppgifter, städning, sortering, enkla telefonsamtal eller annat som inte tar mental energi. Sedan kan vi fortsätta den tredje timmen med ytterligare energikrävande aktiviteter. Fikapauser är också bra för vår hjärna men blir inte alls lika viktiga om vi ser till att låta hjärnan växla mellan olika ansträngningsgrader under dagen.

Kategorisera uppgifter efter energiåtgång

Vi är många som kategoriserar att göra-listan efter projekt eller åtaganden. Vi vill gärna jobba med en kund eller med ett projekt tills det är klart. Fundera istället på om du kan kategorisera din att göra-lista efter energiåtgång. Vilka uppgifter kräver hög koncentration? Vilka uppgifter kan du göra helt utan mental ansträngning? När på dagen har du möjlighet att ta en mental paus för lite fika och återhämtning?

Tänk som en friidrottare såsom Klüft och försök varje dag växla mellan olika ansträngningsgrader. Varva följande kategorier:

  • Hög koncentration – Uppgifter som kräver att du inte blir avbruten. Svåra uppgifter som kräver fokus, intensiva möten, osv.
  • Låg koncentration – Uppgifter där du kan bli avbruten utan att det stör dig. Rutinuppgifter, sortering, enkla avstämningar med kollegor, osv.
  • Återhämtning – Glo och låt tankarna vandra. Ta en mental paus i 4 minuter varje dag utan mobil, musik eller prat, kanske i kollektivtrafiken eller i bilen. Ta en promenad, motionera, osv.

 

Känner du dig ofta mentalt trött på jobbet? Vilka uppgifter gör dig mentalt trött och på vilket sätt skulle du kunna växla mellan olika uppgifter för att hjärnan ska få mer vila under dagen?