• Onsdag 12 maj 2021

När du är i bubblan, zonen eller det där fokuset så kan du inte tänka på vardagliga bekymmer. När tid och rum försvinner så skapar du möjlighet för din hjärna vila.

Tre metoder för att hantera stress

Genom åren har jag lyssnat på en rad sommarprat, personliga intervjuer och berättelser om människor som har hittat någonting de älskar att göra. Det kan handla om att spela badminton, tävla i boxning, flyga segelflygplan, klättra i berg eller egentligen vad som helst. Den gemensamma nämnaren är tydlig: ”jag hamnar i en bubbla där jag inte kan tänka på vardagliga problem”.

Hjärnan har tre metoder för att hantera stress: kämpa, fly eller spela död. På samma sätt har vi egentligen bara tre sätt att hantera en stressig vardag: kämpa, fly eller spela död.  Jag har beskrivit detta närmare i ett tidigare veckobrev: ”Tre metoder för att hantera stress under covid-19”. Om du är väldigt stressad så väljer du helt enkelt en av dessa tre metoder i din vardag. Ingen av metoderna behöver vara mer rätt är den andra.

Fly till en bubbla

Din hjärna mår bra av att variera sin ansträngning. Om din hjärna är trött efter din arbetsdag så behöver du ibland låta din hjärna få släppa jobbet och tänka på någonting helt annat. Ett enkelt sätt är att använda metoden flykt.

Passa på att fly undan stressen en liten stund in i en bubbla. Då menar jag en sådan bubbla där tid och rum försvinner. När du spelar badminton så finns det ingen möjlighet för dig att tänka på någonting annat än att returnera den där bollen. När badmintonmatchen är över så är det som om tiden stått still. Om du tävlar i boxning så kan du inte tänka på hur det gått på jobbet för då åker du förmodligen på en snyting. Du har säkert någonting i ditt liv som gör att du hamnar i en bubbla där tid och rum försvinner: trädgårdsarbete, fika med vänner, utöva någon sport eller djupdyka i släktforskning.

För- och nackdelar

Att fly har både sina för- och nackdelar. Fördelen är att du snabbt får en lättnad från din stressiga vardag och du kan låta hjärnan vila genom att helt enkelt byta fokus och tänka på någonting helt annat. Nackdelen är att stressen sällan försvinner när vi flyr. När badmintonmatchen är slut så finns stressen kvar där på bänken i omklädningsrummet och väntar på att du ska komma tillbaka. Detta är alltså ingen lösning på din stress. Det är endast en metod för att överleva en stressig period.

Fly gärna in i en bubbla närhelst du behöver överleva din stress. Men om du ständigt upptäcker att du bara måste fly in i din bubbla för att överleva din vardag varje vecka, då behöver du snarare ta hand om grundproblemet. Varför sitter du ständigt i en stressig sits och vad är lösningen till grundproblemet?

 

Vilken bubbla skulle du kunna fly till med jämna mellanrum för att överleva en stressig vardag? När tänker du göra det nästa gång?