Har du någon gång känt en jobbig känsla av oro, stress eller anspänning i kroppen som inte vill gå bort? Det kan handla om att du ännu inte hittat roten till din stress.
Det kryper i kroppen
Ibland går vi runt med en obestämd känsla av stress. En sådan där känsla som inte riktigt går att sätta ord på. Den kan krypa lite i kroppen, olustkänslorna kan finnas där och av någon anledning är vi lite irriterade på vår omgivning utan att egentligen veta varför. Det kan kännas som oro, anspänning eller bara nervositet.
Det finns många sätt att bli av med detta obehag på. Ett enkelt sätt är att försöka sätta ord på vad det handlar om. För att lyckas göra detta behöver vi först våga känna känslan på riktigt.
Tomglo och känn känslorna
Den som sätter dig ner i ensamhet, släpper skärmen och bara tomglor brukar inte behöva någon längre stund innan det dyker upp tankar i huvudet. Dessa tankar kan handla om vardagliga ting såsom vad som hänt tidigare idag eller vad som ska hända imorgon. Det kan också handla om just olustkänslor bestående av stress, oro och grubblerier.
När du sätter dig ner och tomglor kan det vara jobbigt att känna de där känslorna. Framförallt finns det en risk att vi börjar slå bort dem för att de inte ska göra ont i oss.
Din hjärna börjar försvara sig
Låt säga att du exempelvis känner att du gjorde ett misstag igår på jobbet och att det känns lite jobbigt att tänka på det nu i efterhand. Här finns det en risk att du börjar döma dig själv. Du kanske känner att du borde gjort bättre, borde förstått bättre eller är allmänt kass som gjorde det där misstaget. I samma läge är det nog möjligt att din hjärna sätter in ett enkelt försvar mot dessa dömanden.
Det försvar som din hjärna troligtvis sätter in är ursäktandet och bortförklarandet. Du gjorde ett misstag men vadå, det var väl ingen som upptäckte det? Och din kollega gjorde ju förresten ännu fler misstag! Dessutom är jobbet inte alls speciellt kul, det kanske är dags att byta.
Den där typen av tankar blir ofta som ett skydd och ett försvar. Allt handlar om att din hjärna vill skydda dig mot den jobbiga känslan som du har i kroppen efter att du gjorde det där misstaget.
Sätt punkt
När du gjorde ett misstag och när du upptäcker att din hjärna går igång och börjar försvara och förklara, prova då istället en annan metod. Prova att bara acceptera det som hänt. Samtidigt, var noga med att inte döma dig själv.
”Jag gjorde ett misstag igår” är en enkel mening att tänka. Var noga med att sätta punkt efter den meningen så att inte meningen fortsätter med förklaringar eller ursäkter. Du gjorde ett misstag. Punkt. Tänk samtidigt att detta inte alls innebär att du är kass. Visst, det kanske råkade bli lite fel, men där och då gjorde du så gott du kunde. Du är en helt okej människa ändå.
Känslan smälter bort
När du lyckas tänka de där jobbiga tankarna och acceptera dem utan att samtidigt döma dig själv för vad som hänt, då får du ett väldigt transparent sätt att se på dig själv. Du kan prova lite olika meningar kring vad som har hänt, och när du hittar rätt mening så brukar den där obestämda känslan av stress smälta bort. Nu har du hittat roten till din stress och plötsligt blev det konkret för din hjärna.
Oron i kroppen handlade denna gång om att du gjort ett misstag. När du vågade tänka tanken fullt ut, att du gjorde misstaget, satte du ord på din oro och då fick din hjärna möjlighet att ta hand om denna oro.
Nästa gång du exempelvis råkat göra ett misstag och grubblerierna startar, prova istället att tänka icke-dömande att du bara gjorde ett misstag. Punkt. Tänk också att det kanske var tokigt att det blev fel men at du fortfarande är en helt okej människa. Och hur kan du göra rätt nästa gång?