• Onsdag 25 september 2019

Energi. Det är precis denna komponent som vi saknar när vi går in i väggen. Ett litet tecken på att vi börjar närma oss väggen är när energin snabbt pendlar upp och ner.

Vi har väldigt mycket energi

När jag gjorde värnplikten på 90-talet så fick jag lära mig av mina befäl att kroppen har otroligt mycket mer energi än vad vi tror. Löjtnanten berättade för mig att när jag är riktigt trött, då har jag ungefär hälften av min energi kvar. Så det är bara att fortsätta att kämpa.

År 2007 var jag helt slut. Jag kände att jag hade arbetat alldeles för mycket och hade svårt att tänka klart. Lite semester och lite ledighet gjorde att jag ändå kunde fortsätta och det dröjde ytterligare nio år innan jag gick in i väggen. Trots att jag var slut så hade jag alltså energi kvar för ytterligare nio år av högt tempo. Det är otroligt vad vår kropp klarar av. Men när jag gick in i väggen, då var energin helt slut. Det fanns inte ett uns kvar att ge. Om min gamla löjtnant hade sett mig då hade han förhoppningsvis meddelat att jag nu var tillåten att ta permission.

Energiobalans

Problemet med ett liv fullt av stress är alltså att det inte känns speciellt farligt. Även om vi känner oss trötta så vet vi att det alltid går att hitta en växel till. Jag lyckades med detta under nio års tid. Det är svårt att tänka sig att det ska ta helt slut en dag, men det gör det. Därför är det också svårt att se varningssignaler som talar om för oss att vi har låg energi.

Istället för att fundera på om vi har hög eller låg energi så kan vi därför ta hjälp av en annan metod: fundera på om du har hamnat i energiobalans. Energiobalans handlar egentligen inte bara om att du har en obalans i dina energinivåer. Det handlar även om att din energi pendlar snabbt från höga toppar till djupa dalar. Du kanske känner dig helt slut och lägger dig soffan för att vila lite. Efter ett tag så känner du dig pigg igen så du passar på att riva ut alla kläder ur din garderob. Nu minsann ska det sorteras. Efter fem minuter, just när alla kläder ligger på golvet, så känner du dig sådär otroligt trött igen. Här har vi den, energiobalansen.

Pendling innebär att du kan vara nära väggen

Att ständigt pendla mellan hög och låg energi är ett bekymmer. Jag har själv varit i det stadiet under de år då jag jobbade och stressade som mest. Ofta var jag ganska pigg på mornarna men innan det hade hunnit bli lunch var jag trött igen. Som jobbigast var detta på helgerna. De få stunder jag kände lust till att göra någonting, då gjorde jag det. Kort därefter hade jag tappat lusten helt.

Just denna snabba pendling mellan hög och låg energi är ett tydligt mönster bland de som är nära att gå in i väggen. Pendlingen innebär helt enkelt att du börjar närma dig ett tillstånd av total utmattning. Om ditt liv är en konstant pendling mellan låg och hög energi, då är det verkligen dags att göra någon liten eller stor förändring för att du ska få mer bestående energi i ditt liv.

Tillåt dig själv att bara glo

Frågan är hur du kommer ur detta stadie? Det finns ett enkelt sätt: lämna mobilen i jackfickan, sätt dig på soffan och tillåt dig själv att bara glo. Det kan dyka upp lite rastlöshet. Rid ut vågen av rastlöshet. Om du bara tillåter dig själv att sitta och glo tillräckligt länge så kommer du själv komma på vilken förändring du måste göra i ditt liv. Du har nämligen alla svaren själv.

 

Pendlar du hela tiden mellan hög och låg energi? Sluta läs denna artikel, lämna din skärm och hitta din lösning genom att bara glo.